FOLKETÆLLINGER for Mandemarke 1787-1940 Læs her eller vælg →

 Se de enkelte undermenuer til dette punkt (står med hvidt på menuen ovenfor) eller vælg her:

Endvidere kan du få et hurtigt indblik i forholdene på Klintholm Gods for udvalgte år: Klintholm 1906+1880+1787

Med disse 13 folketællinger fordelt over 150 år frem til 1940 kan man følge mange personers liv i Mandemarke, da de fleste på den tid blev boende i det man i dag kalder ‘nærområdet’.

Det kan næsten ikke være lettere ‘at grave’ i Mandemarkes beboeres historie, når folketællingerne ligger her på hjemmesiden lige til at søge i. Før i tiden foregik det ved omstændeligt at bladre igennem de gamle håndskrevne skemaer inde på Rigsarkivets læsesal.

Folketællingerne er efterhånden også suppleret med flere og sikrere angivelser af ejendommenes nuværende adresser! Det var desværre ikke noget man lagde vægt på, og det er først fra 1901 at man begyndte at angive ejendommenes matrikelnumre. Hjælp modtages gerne!!

Er du særligt interesseret i en bestemt person eller et hus eller en gård på en bestemt adresse, kan du prøve selv at søge. Læs først den korte vejledning Hvordan søger man …  eller mere generelt Om folketællingerne.

På grund af en tilgængelighedsfrist på 75 år er den seneste folketælling på nettet fra 1940, mens de næste fra 1945 og frem til 1970 må vente. Siden indførelsen af CPR-registret i 1968 er der ikke mere lavet folketællinger.

Pt. mangler ‘kun’ de nedenstående for at samtlige Mandemarkes folketællinger er digitaliseret. Der er indsat links til Statens Arkiver og Magleby Sogn, som Mandemarke jo er en del af. På Statens Arkiver bladrer man i øvrigt frem og tilbage mellem skemaerne med PgDn og PdUp og forstørrelsen styres med + og -. Vær forberedt på at scanningerne/filmene af skemaerne bliver sværere og sværere at læse jo ældre folketællingerne er.

Via Statens Arkiver Arkiver kan man tilgå alle folketællingslisterne i hele landet fra 1787 til 1940 i form af mikrofilm af listerne ved at følge dette link til Rigsarkivets Arkivalier online. På listen over folketællingerne vælges landdistrikter for det ønskede år – bemærk at de ikke står kronologisk og at de ældste fra 1787-1841 står til sidst. På næste skærmbillede skrives i det tredje felt med Sogn: ‘Magleby’ – og herefter klikkes på den mønske Magleby: ‘Præstø Mønbo Magleby. Herfra må man så selv finde ud af hvor Mandemarke begynder. Men arbejdet er allerede gjort ved alle de folketællinger som nu ligger på Mandemarke.dk.

Den private hjemmeside Danishfamilysearch.dk indeholder også indtastninger over mange af folketællingerne gennem tiden for Magleby Sogn, som har været benyttet efter korrektur ud fra de originale skemaer. (Når der står noget med 100% er der her også mulighed for søgning efter fornavne eller efternavne i hele Magleby Sogn).

Rigsarkivet har også samlet en række indtastninger i Dansk Demografisk Database, hvor man kan søge efter enkeltpersoner, f.eks. i hele Magleby Sogn eller på hele Møn. Vælg Præstø Amt, Mønbo Herred og Magleby Sogn – og skriv så personnavnet og foretage evt. yderligere valg.