DARK SKY certificeringen i 2017

Mælkevejen over Møn (foto Palle Thilqvist)

Mandemarkes nattehimmel er en klar aften “smuk som ud i evigheden”!

Derfor er det velfortjent at Mandemarke og Mandemarke Bakker i marts 2017 – sammen med resten af Østmøn og Nyord – har fået certifikat af højeste grad fra The International Dark Sky Association (IDA), der arbejder for at beskytte nattehimlen mod lysforurening og bevare udsynet til stjernerne.

I Europa er der kun 9 steder som har fået “certifikat” på Dark Sky Community, selv om der forhåbentlig er flere steder man kan nyde nattehimlen som på Møn.

Møn og Nyord har som Nordens første fået titlen Dark Sky Community og Dark Sky Park – som det første sted i verden med en dobbelt nominering!

Møn er nu med i en klub, der blandt andre tæller verdenskendte nationalparker som Grand Canyon i USA.

Vi der kender stjernehimlen en klar aften her på Møn, tænker ikke over at mange mennesker i verden går glip af denne oplevelse på grund af lysforurening. 

International Dark Sky Community betegner byer og købstæder, der indfører vedtægter for kvalitetsudendørsbelysning og påtager sig at undervise indbyggere i vigtigheden af en mørk nattehimmel.

International Dark Sky Park er et offentligt eller privat, naturbeskyttet område, som implementerer god udendørs belysning og leverer Dark Sky-tilbud til besøgende.

Læs mere på hjemmesiden Dark Skye Moen, som også rummer stjernekort for de forskellige årstider som kan printes ud, så du kan finde stjernebilleder som du måske kun har hørt navnene på.

DR Nyheder har fra 17. MAR. 2017 en god artikel med en kort video af nattehimlen.

Du kan også følge dette link til hjemmesiden for VisitSydsjælland-Møn (VISM) som udgør det strategiske grundlag for turismeudvikling og turismefremme i destinationen, SydkystDanmark, der dækker kommunerne Faxe, Næstved, Stevns og Vordingborg. VISM varetager den overordnede markedsføring af SydkystDanmark samt understøtter områdets 44 turistinformationer.

Eller nyd serien af smukke nattefotos nedenfor (taget af Thomas Ix) – klik for at forstørre og brug højre-/venstrepilen til at skifte.

Læs også artiklen i POLITIKEN “På Møn er mørket i verdensklasse” (fra 20/12 2018).