Indlæg om trafikproblemer på Østmøn 2020

Senere beroligende tilføjelse: Det planlagte feriecenter er senere opgivet.


Stor bekymring hos Mandemarke Bylaug over det nye feriecenter ved Hjelm Bugt.

Trafikken på Møn har i den forgangne sæson i 2020 været usammenlignelig større end nogensinde før. Særligt på Østmøn har belastningen været høj.

Geocenter Møn har meldt om en fordobling af besøgstallene i forhold til det hidtidige rekordår. Parkeringspladsen ved centret har været fyldt til bristepunktet, biler har været lovligt og ulovligt parkeret langs skovvejens sider og det har været nødvendigt at etablere midlertidige parkeringspladser på markarealer for at klare presset.

Men bilisterne har ikke blot kørt til og fra klinten, men også i meget stort omfang helt forståeligt kørt rundt i landskabet for at nyde den meget flotte udsigt på Høje Møn, hvor der ud over hovedvejen Klintevej kun er tre ikke blinde ruter at følge fra Geocenter Møns Klint.

Den ene er Busenevej, som passerer igennem vores landsby Mandemarke. Effekten har i denne sommer i lange perioder været kø-lignende kørsel igennem landsbyen, hvor der aldrig opleves et billøst minut.

Det virker på os beboere, som en situation, der er kommet ud af balance. Noget som negativt påvirker, miljøet, naturen og livskvaliteten. En påvirkning, som af de flestes opfattes at være skabt af den ekstraordinære corona-situation. Men ikke desto mindre end advarsel om en virkelighed, som ingen fornuftige mennesker ville tilstræbe eller fremskynde aktivt.

Og det er her, at vi ser det som stærkt uønsket, at der gives tilladelse til opførelse af 500 nye sommerhuse tæt ved Oddermose Strand. Det vil som et minimum betyde 500 ekstra biler, der i ekskursions-ryk vil køre ud til Høje Møn og forværre en trafiksituation, som denne sommer er kommet helt ud af balance.

Nogen vil sige at det hele handler om en ekstraordinær situation på grund af corona. Til det må vi bemærke, at Møn som destination takket være dygtig markedsføring af blandt andet Camønoen og Dark Sky er en destination med voksende besøgstal. Og derfor kan den ganske ubærlige situation fra denne sommer være en ude af balance tilstand, som risikerer med tiden at blive permanent.

Derfor mener vi, at hele arbejdet med den meget store feriehusudstykning ved Hjelm Bugt skal stoppes.

Vi håber meget af de folkevalgte politikere i Vordingborg Kommune forstår alvoren af vores bekymring.

Mandemarke Bylaug d. 21/9 2020
Mette Folmer
(tlf. 28915525)