UNESCO Biosfæreområde

Foto: Thomas Ix

Et biosfæreområde er kendetegnet ved varierede landskaber med en særlig artsrigdom af sårbare og truede dyre- og plantearter, og ved at de mennesker der bor og arbejder i området arbejder aktivt for at skabe balance mellem mennesker og natur.

I 1977 udnævnte FN’s organisation UNESCO Nordøst-Grønland til biosfæreområde. Og tro det eller ej, kun 40 år senere kommer lille-Danmark også med: Den 15. juni 2017 blev Møn og omliggende øer også udnævnt til biosfæreområde!

I modsætning til UNESCOS verdensarvsliste, som Stevns Klint og Kronborg Slot står på, handler biosfæreprogrammet om bæredygtighed, om at menneskers behov og naturens behov afbalanceres til gavn for begge. Den biologiske diversitet skal bevares, og der skal passes på naturen.

Det gør nok ikke den store forskel for os som bor eller kommer i området, da vi jo kender og nyder og plejer naturen her. Men det skaber måske noget større opmærksomhed om områdets herligheder og om betydningen af generelt at værne om vores natur. Og så skader det vel heller ikke området at blive ‘brandet’ som noget særligt. Måske får dem der lever af turismen lidt ekstra medvind, og måske får det også åbnet øjnene hos nogle, at området kan være værd at bosætte sig i – ikke bare prismæssigt!

Vil du læse mere om UNESCO’s Biosphere Reserves kan du gå ind på UNESCO’s egen hjemmeside ved at klikke HER og HER (åbner på ny fane).

Klik HER for at se hvem vi den 14. juni 2017 kom i selskab med (Møn hedder her Moen), eller gå direkte til UNESCOs underside om Danmark.

Andre links til (eksterne) sider: