Jan Hvarre

busenevej-til-straedet_jan1Træudskæringen kan ved et hastigt blik fra vejen minde om et gedigent stykke håndværk hjemtaget fra en tur til Asien. Selvom Jan Hvarre i en årrække havde sejlet som matros på fjerne destinationer var det røde motiv hentet fra den hjemlige muld. For under det der ligner dragens hale hænger Thors hammer. Og det der kunne ligne en drage er Midgaardsormen.

jan-hvarre-150711-231Kunstneren er Jan Hvarre der har boet i Mandemarke fra 1991 til 2017 og har produceret mange træskærerarbejder, malerier og tegninger.

Billedet ovenfor kan forstørres ved at klikke på det.

Jan lavede kunst for kunstens skyld, hvor udstillingslokalerne har begrænset sig til biblioteker og den for mange år siden nedlagte butikskæde Land & By.

 

jan-hvarre-150711-233

Andre af Jans billeder fra omkring 2000 (klik for at forstørre – og det skal du!):

De fleste værker blev ifølge Jan ikke solgt men foræret væk. Der var dog undtagelser. Inspirereret af Ekstra Bladets journalistik malede Jan et portræt af Ekstrabladets tidligere chefredaktør Victor Andresen.

kunstnere_Victora

“Min fætter bor i Ugledige lige som Victor Andresen. Så jeg fik ham til at gå ned til Victor Andresen og tilbyde ham billedet. Men han ville ikke have det,” siger Jan med et smil og kaster et blik på billedet, der nu pryder den ene væg i Frede Nielsens store gamle garage, der har fungeret som Jans værksted.

Landmand Frede Nielsen døde i 1990. Og den hvide bondegård fra 1807 på Busenevej 4 havde stået tom i et år, da Jan og kæresten Vibeke Magnusson lånte en bil for at køre ud for at finde en ny bolig. De boede til leje i et lille hus i Tostenæs, som ejeren ville sælge for 380.000 kr.

kunstnere_Janforanhus

“Vi kørte rundt og så meget uden det rigtig rykkede. Men det sagde bare bang, da jeg kom ind her og så udsigten over bakkerne”, har Jan Hvarre fortalt, som købte gården i 1991 for 230.000 kr.

Udsigten forbedrede Jan betydeligt med en sydvendt træterrasse, der blev opført af træ, som blæste af huset i Tostenæs under den store storm i 1990. Udsigten fra terrassen ses på billedet nedenunder.

kunstnere_janudsigt

Jan havde hverken fjernsyn eller bil og brød sig meget lidt om nogen af delene. Han nød til gengæld naturen og hentede noget af sit input fra avisen Arbejderen, som han abonnerede på, og senere fra Information.

Jan boede i mange år alene i det store hus, som han selv havde udbygget og vedligeholdt med hovedsageligt genbrugsmaterialer. Det seneste var en nedrevet trævæg fra den nedlagte busgarage ved Busenevej 13, som endte som en af hovedingredienserne i en ny sydvendt havestue. Det løste samtidigt et evigt tilbagevendende problem med pudsnedfald på den udsatte sydgavl.

Inden Jan flyttede til Tostenæs i 1990 og efterfølgende Mandemarke i 1991 havde han i en periode på ni måneder i 1962 boet i Lendemarke, hvor han arbejdede for den nu nedlagte skofabrik Angulus.

Senere i livet fandt Jan ud af at hans gamle naturvidenskabslærer fra Vognmandsmarkens skole i København var født og opvokset i Mandemarke. Det var Edith Hemmingsens bror.  “Men jeg husker ikke hvad han hed til fornavn, for vi kaldte ham aldrig andet end hr. Hemmingsen,” har Jan fortalt.

Jørgen Knuthsen, som har været Jans nabo mod det ene hjørne i baghaven siden Jan flyttede til Mandemarke, skrev følgende nekrolog efter hans død:

Jan Hvarre, 1934-2017, Busenevej 4, døde i sit hjem den 22.februar 2017.

Han var mæt af dage, og hans helbred svigtede ganske langsomt; han måtte til sidst opgive at gå hen til bussen på Klintholm Havnevej.

Jan kom fra en københavnsk arbejderfamilie, og den socialistiske indstilling til tilværelsen svigtede ham aldrig.

Som ung mand tog han nogle år til søs, og endte som fuldbefaren matros. Han havde mange fortællinger om livet til søs, og pigerne på kajen lærte ham et og andet, som han havde glæde af til meget langt op i alderen.

Efter sejltiden levede han i nogle år af tilfældige jobs, inden han slog sig ned i Holbæk med en afsyringsforretning.

Hans anarkistiske indstilling gjorde ham meget selvhjulpen, han gjorde tingene på sin egen måde.

I 1994 købte han Busenevej 4 sammen med en kæreste; de levede sparsommeligt og klarede sig godt, han klagede aldrig over økonomien, kun over de politiske forhold i riget.

Det var ham man skulle gå til hvis man skulle have hjælp til noget praktisk, ikke meget med penge, måske et lille politisk foredrag i stedet.

Du min kære og altid hjælpsomme ven.

God vind, Jan!

Jan i 2016 (klik for at forstørre)

Jans hus – den gamle gård – endte med at blive solgt i 2018 for 280.000 kr. (læs mere i historien om Busenevej 4).

Der var nu også blæst hul i det gamle stråtag, og huset var i så ringe stand, at det blev nedrevet totalt i sommeren 2019. Se stadier i nedrivningen: