Skærvepladsen ‘Tullegurke’

busenevej-til-straedet_SkaervRoedhus100Egnens løsarbejdere blev sat til at slå skærver med deres vejmandsring og store tunge stenhammer, når sæsonen ikke bød på mere arbejde på gårdene.

I Mandemarke foregik skærveslagningen på græsplænen ved Busenevej 2 ned mod gadekæret, hvor du kan se skærvebunkerne.

Det er det gamle hus på Busenevej 1 du kan se på fotoet på den anden side af gadekæret.

.

Skærvepladsen ned til der hvor der i dag er kommet et gadekær havde endnu i 1798 status af landsbyjord. På det gamle kort fra 1798 kan du se gadejorden med gult.

Den sidste der sad og slog skærver på den i dag velholdte græsplæne som nu hører til huset på Busenevej 2, var Else Carlsens far Aksel Andersen, der først lagde ring og hammer i 1954.

Skærverne blev brugt til vejunderlag og danner stadig en usynlig, men god polstring under mange kilometer asfalteret mønsk landevej. Det er klart, at der skulle bruges endog rigtig mange hammerslag for at slå skærver nok til at bygge veje. Som det ses på billedet nedenfor fra skærvepladsen ved Magleby Kirke kunne der være ganske mange skærveknusere i sving på samme tid.

I Edith Hemmingsens barndom blev skærvepladsen kaldt Tullegurke. Hvorfra navnet stammer aner Edith ikke, men alle brugte det. I Paludans Møns Historie nedfældet i 1820’erne finder man følgende beskrivelse, der dog i sagens natur ikke kan handle om den gamle skærveplads:

“I en høj kaldet Tulegorkerne i Mandemarke finder man en formation aldeles lig de højere kridtbjerge og i det øverste af kridtklippen selv ordentlige lag af flint med et par fods mellemrum i buede aflejringer. Kridtet i bemeldte høj i Mandemarke er meget hårdere end sædvanligt og er benyttet til at brænde kalk af. Højen ligger placeret vest for Kongsbjerg.”

Og gurkerne går igen den dag i dag, hvor Gurkebakken som bekendt er den vej der løber ned fra Høvblege mod Kraneled. Så måske var Tulegorkerne lig med højen op mod Høvblege for enden af Gurkebakken, hvor kridtet ligger så højt at den som nysået fremstår næsten hvid. Bakken kan dog dårligt beskrives som liggende vest for Kongsbjerg.

Mandemarke var en landsby med mange småfolk og adskillige hel- og deltidsvejmænd: Knud og Tina Petersen købte deres hus fra dødsboet efter en vejmand (Busenevej 32). Mette og Ole Rasch erhvervede deres hus efter vejmand Møller Johansen (Skovstrædet 1). Anne Kristine og Ole Karsholt købte deres hus af enken efter en vejmand (Strædet 9).

busenevej-til-straedet_vejmaend

Billedet her er taget på skærvepladsen ved Magleby Kirke

busenevej-til-straedet_vejring

Vejmandsring og skærvehammer