Per Johansen

busenevej_PJohan1

“Smedestrædehuset” malet af Johan Jacobsen (klik for at forstørre)

Per Johansen var slagter i Mandemarke og boede i det sidste hus i “Smedestræde” til cirka 1925, hvorefter han flyttede til et hus i Strædet (formentlig Strædet 9).

Huset lå i enden af den nuværende have til Busenevej 14 ud mod vest, og det havde formentlig ligget der siden kortet i 1798 blev tegnet – for enden af den sydlige stikvej, som i dag blot regnes som en del af Busenevej. (Med småt står der ’24a’ over det røde hus til venstre for den store grund i midten med tallet ’39’ – Busenevej 14). Huset må have været Busenevej 16, da det har ligget mellem nr. 14 og nr. 18.

Smedestrædehuset blev foreviget af maleren Johan Jacobsen, som fik lov til at bruge huset som sommerbolig frem til det næsten faldt om i 1928. Herefter købte han et stykke jord og byggede hus på Strædet 2, hvor han slog sig permanent ned i mange år.

Per Johansen havde i øvrigt 12 børn, og det skabte grundlag for følgende lille huskeremse, som Edith Hemmingsen stadig kunne i hovedet i sommeren 1999:

“Lise og Line, Johan og Stine, David og Møller, Christian, Jul, Rossing, Emil, Georg og Malle – dér har du dem alle!” (Sønnen Julius blev af rimehensyn til Jul i remsen, ligesom Amalie nævnes under kælenavnet Malle).

‘Hjemmeslagtning’ på Museumsgaarden i 2011

Sønnen Møller arbejdede en tid i sin ungdom som hjemmeslagter, og gik ligesom sin far rundt til gårdene med et stort slagtebrædt, knive og kødøkse.

Sønnen Rossing (eller Rosing som han egentlig hed) blev slagter i Busemarke med hjemmeslagteri uden udsalg i et hvidt hus på Klintholm Havnevej. Han blev 3. generation af slagtere og også den sidste, da han ikke fik nogen drengebørn, som Edit konstaterede.

Ifølge Magleby kirkebog var “Slagter Rosing Johansen i Mandemark” som 21-årig den 9. oktober 1908 blevet gift med den 22-årige “Pige Louise Theodora Emilie Hansen i Mandemark, Datter af Fyrbøder Peder Hansen og Hustru Sidse Cathrine Frederiksen i Mandemark“. Hendes forældre boede ved folketællingen i 1906 i hus på Strædet 9, sammen med hendes 24-årige storebror “Cigar Fabrikant Kristian Hansen“, som ifølge kirkebogen blev gift året efter sin søster den 8. september 1909 med “Pige Else Amalie Johansen i Mandemark, Datter af Slagter Peder Johansen og Hustru Ellen Kirstine Hemmingsen”, som boede i det senere nedrevne ‘smedestrædehus’ som lå på det der i dag ville have adressen Busenevej 16.

Også ‘Ungkarl Møller Johansen’ blev ifølge kirkebogen den 27. november 1908 som 26-årig gift med den jævnaldrende Martha Christine Sofie Nielsen, datter af husmand Lars Nielsen, så der har virkelig været gang i bryllupperne i Mandemarke. Det viser sig nemlig at også lillebroren Julius blev gift den 7. januar 1910, jfr. kirkebogen.

Et par af døtrene udvandrede til USA, som så mange før dem.

Efterskrift:

Ved folketællingen i 1901 blev følgende personer registreret i husstanden for matr. 24 (link til originalt skema):

Peter Johansen M Gift Husfader Slagtermester
Kirstine Johansen K Gift Husmoder  
Møller Johansen M Ugift Barn  
Emil Johansen M Ugift Barn  
Amalie Johansen K Ugift Barn  
Julius Johansen M Ugift Barn  

I 1901 var sønnen Rossing Johansen 17 år og flyttet hjemmefra. Han boede nu hos smedemester Lars Peter Hansen formentlig på Busenevej 24, hvor han var registreret som smedelærling (link til originale skema).

Ved folketællingen i 1906 blev følgende personer registreret i husstanden, hvor Peter Johansen nu staves Peder Johansen, selv om han her på hjemmesiden bliver kaldt Per Johansen (utvivlsomt fordi Edith Hemmingsen har kaldt ham det):

Peder Johansen 1846 Gift Husfader Slagtermester
Ellen Kirstine Johansen 1849 Gift Husmoder  
Rosing Johansen (kaldes Rossing på hjemmesiden) 1887 Ugift Søn  
Amalie Johansen 1891 Ugift Datter