Karl og Marie Møller Johansen

skovstraede_Hojhat

Marie og Karl klædt ud til fastelavn engang sidst i trediverne muligvis foran Møller Johansens hus

I 1939 giftede Marie Zachodnik sig med med Møller Johansens søn Karl Møller Johansen. Sammen flyttede de op i det gamle skovløberhus helt for enden af Skovstrædet (Skovstrædet 10).

Karl var som sagt søn af Møller Johansen og Kristine Johansen, og ved folketællingen i 1925 boede han sammen med dem i huset på Skovstrædet 1.

Marie var datter af Johan og Sofie Zachodnik, der var kommet til Mandemarke fra Polen og i 1930 boede i huset på Skovstrædet 11.

I otte år boede Karl og Marie i huset på Skovstrædet 10. Senere flyttede de til Busemarke, Sdr. Landevej 116.

Marie arbejdede på Marinestationen og gik ud og serverede.

I de første år i Mandemarke boede Marie og Karl tæt ved Richardt og Edith Andersen, som frem til 1943 havde adresse i Skovstrædet 11.

Det var dengang, at de lokale havde snekastningspligt og selv Hovvejen blev ryddet med “frivillige” lokale skovle.

Jeg kastede sne sammen med Edith fra hendes hus og op til vores for enden af Skovstrædet. Vi havde et kaffefællesskab sammen. Det var simpelthen så hyggeligt,” fortæller Marie Møller.

Det er måske det som maleren Johan Jacobsen har afbildet nedenfor.

jacobsen_slide0009_image015

Marie Møller fortæller også om en fast årlig tradition i trediverne. Det var udflugten Pinsedag ud til Djævlebakken i Klinteskoven. Her måtte mange af de tilkørende turisters biler opgive at klare den stejle bakke i første forsøg. De gik simpelthen prustende i stå midt på bakken. Og deres ejere måtte lade dem trille baglæns tilbage, mens Marie og andre lokale stod på skrænten og klappede. Så fik bilen ellers fuld gas og tilløb – uden at der var garanti for at bakken blev forceret i andet forsøg.

Den underholdning for de lokale forsvandt i takt med at bilerne blev stærkere og uden problemer kunne klatre op af Klinteskovens tidligere så vanskelige forhindring. Men tænk på det næste gang du fra Magleby kører gennem Klinteskoven ud til Geocentret!