Billeder 2019

Julearrangement 30. november 2019

Lørdagen før 1. søndag i advent plejer Mandemarke Bylaug plejer at pynte landsbyen op med kranse og julehjerter på lygtepælene – og i år også med anbringelse af en gammel kane ved gadekæret dog uden rensdyr og julemand. Det var en smuk og stille aften med udsigt til aftenhimmelen over Hjelm Bugt, da man mødtes ved gadekæret, hvor pumpehuset også var pyntet op. Efter afsyngelse af et par julesange og fortsattes på den anden side af vejen med gløgg og småkager m.v. og socialt samvær hos Birgit Richland.

Havebesøg den 24. august

Lone havde inviteret til besøg i sin dejlige have på Busenevej 26 (link til husets historie her på hjemmesiden). Haven er fuld af smukke og usædvanlige planter, buske og træer, som er plantet af en tidligere lejer i huset, der vist nok havde været slotsgartner på Klintholm gods.

.

.

Mammutten (Gunnera manicata – link til engelske Wikipedia) var ifølge Lone ikke så høj som den plejede. Men mammut-store var dens blade nu under alle omstændigheder!

  

Det var en pragtfuld sensommerdag, så den spændende have præsenterede sig fra sin bedste side. Og efter rundvisningen måtte alle fortrække til et skyggefuldt sted for en hyggesnak med med lidt godt til ganen.

 

Førstehjælpskursus  den 17. august

For de interesserede afholdtes der hos Birgitte Steen et 4-timers kursus i førstehjælp, og som man kan se blev der virkelig gået til den af deltagerne.

Generalforsamling lørdag den 3. august

Den årlige generalforsamling afholdtes i år hos Lars Gudmand i Skovstrædet 10. Lars bød velkommen i høj sol, så alle søgte skyggen. Men under generalforsamlingen trak en lille grå sky henover himlen og begyndte at tabe store regndråber uden at ødelægge den gode stemning. Generalforsamlingen afsluttedes med en let anretning under blå himmel. (Link til referat af generalforsamlingen).

Mandemarked lørdag den 20. juli

For at skaffe penge til bylauget afholdtes der i lighed med tidligere år loppemarked ved gadekæret, som var godt besøgt af landsbyens beboere. Genbrug er jo også godt af mange andre grunde!

Midsommerfest lørdag den 22. juni

Den årlige tradition med afholdelse af midsommerfest for hele bylauget kunne i år ikke have forløbet bedre. Det var en pragtfuld sommeraften med sol og stille vejr, hvor omkring 40 deltagere mødte op med delikatesser til den fælles buffet i Birgits store havetelt, hvor der var pyntet op med sommerens blomster, og man kunne stå ved den store grill og stege sine medbragte kødlunser med udsigt udover mosen ved Tørvelukket, hvor de ynglende rørhøge nok også har fået en oplevelse. Efter livlig snak og afsyngelse af Mandemarkes ‘nationalsang’ samt festtale af Jørgen, afsluttedes aftenen med afbrændingen af det klassiske Skt. Hans bål, mens det begyndte at mørkne.

30. maj – på orkidetur i bakkerne med Leif Søndergaard

På udflugten med Leif Søndergård blev der i år fundet følgende orkideer: Hvidgul skovlilje nær ved Hjertet (bagsiden af Kongsbjerg,  hvor 4 skovstier mødes lige som de store kar til og fra et hjerte), majgøgeurt i Mandemarke bakker, skovgøgelilje i bakkerne samt stor gøgeurt i Høvblege. Gæt selv hvad der er hvad!

– og så er der lige et flot aftenmotiv, selv om det ikke er fra turen!

18. maj

Mandemarke Bylaug fik den 18. maj besøg af Vagn Hansen, der som barn sidst i 1930’erne kom meget i Mandemarke i forbindelse med besøg hos sine bedsteforældrene.

Han fortalte morsomt og levende om sine oplevelser som barn og om ‘det gamle kabelhus’ ved Pomle Rende.

Hvad ingen af os vidste var at søkablet til en telegraf-forbindelse til Rusland og videre til Kina og Japan nemlig for 150 år siden blevet udlagt på havbunden fra stranden ved Pomlerende – for at gå den korteste vej over Østersøen forbi Bornholm til Letland og derfra videre til Skt. Petersborg, hvor kommunikationslinjen fortsatte østpå over Rusland til Japan og Kina! Kabelhuset på stranden med inventar og teknisk udstyr stod urørt i næsten 100 år, hvor andre teknologier for længst havde overtaget telekommunikationen.

Svend fremviste nogle af de tekniske apparater fra kabelhuset – som han sagde ‘fra elektricitetens barndom’. Han havde selv renoveret dem meget smukt, efter at en bekendt havde reddet dem fra det totale forfald og gemt dem gennem mange år. Selv den gamle telegrafnøgle som var blevet brugt af teknikerne ved afprøvninger og kontrol og petroleumslampen fik vi lejlighed til at se.

Der blev også anledning for Svend til at få en snak med nogle af Mandemarkes ældre beboere om gamle dage – som vi øvrige godt 20 fremmødte også fik en stor oplevelse af at høre!

For jer der gik glip af oplevelsen – og jer der gerne vil have flere detaljer – er vi så heldige her på hjemmesiden at kunne henvise til, dels historien om Store Nordiske Telegraf-Selskabs kabelhus, dels  til historien om hans familie hans oplevelser fra besøgene i Mandemarke fra sidst i 1930-erne Om Sidse Meiniche og familie (spring eventuelt direkte ned til hans historie om bedsteforældrene).

6. april

Den 6. april var medlemmer af bylaug inviteret til Damsholte for at se det nye observatorium og få fortalt både om opførelsen af bygningen og dens indretning og få kigget på stjerner og planeter. Det var ikke den bedste aften skymæssigt, så vi må nøjes med disse fotos. (Du kan også besøge observatoriets hjemmeside).

Mækevejen

Møns Klint by night (KLIK FOR AT FORSTØRRE)

Det ene viser mælkevejen som den kan ses over Møn – med det blotte øje uden brug af teleskop.

Det andet er til at genkende, selv om det måske er de færreste der besøger klinten om natten.

Det sidste er af den mere kunstneriske type – men er ret flot!

.

2. marts 2019

Den 2. marts fik Mandemarke igen besøg af ‘Hamburger Schleppjagd-Verein’, som man kan se af denne video:

For at få hundene kølet lidt af afsluttedes i lighed med tidligere år med en særlig gudstjeneste, som denne gang måtte afholdes i Borre kirke, da kirken Magleby stadig er under renovering (læs herom under historien om Magleby kirke).

Borre kirke blev virkelig fyldt ved denne anledning som man kan se nedenfor (klik og brug højre-venstrepilene på tastatur for at bladre).

Det sidste foto er et maleri fra en tidligere ‘jagt’ – det er ikke Ole Eskling i front men kunne have været det!

Som en del af seancen i kirken var der også en operasolist Maleen Lundvig, som kan ses og høres på denne korte video.