James Jensen og hans familie

Denne historie blev oprettet i marts 2017 og blev 2 år senere udvidet med helt nye nye oplysninger om familiens stamtræ (hop direkte til afsnittet om stamtræet). Og i 2020 er der kommet flere spændende oplysninger frem om familien i et ekstra afsnit til sidst!

James Jensen – bør for en dansker udtales således på australsk: djaims djænsen – var 71 da han i 1941 døde i Scottsdale, som er en lille by i et mindre landbrugsområde i den nordøstlige del af Tasmanien.

For de læsere, som ikke fra deres royale studier har det helt præsent hvor Danmarks dronning fra 2024 stammer fra, så er Tasmanien en temmelig stor ø på ca. 65.000 km2 hvor Danmark til sammenligning er på ca. 43.000 km2. Tasmanien ligger ca. 250 km sydøst for Australien og Melbourne i retning mod New Zealand.

Tasmanien, som altså er halvanden gange så stort som Danmark, har i dag en befolkning der svarer til ca. 8% af Danmarks. Omkring 40% af Tasmanien er blevet udlagt som naturreservater (se billede). Tasmanien blev først opdaget midt i 1600-tallet af en hollandsk opdagelsesrejsende, Abel Tasman, men det var først i starten af 1800-tallet englænderne begyndte at kolonisere øen, og frem til 1853 havde englænderne også sendt 75.000 straffefanger til øen. I den sidste halvdel af 1800-tallet blev de rejsende på nogle af passagerlisterne opdelt i British, Scotch, Irish og Foreigners.

Engelske Wikipedia har en udførlig omtale af Tasmanien. Af særlig interesse for den følgende historie er disse oplysninger:

Wealthy middle-class free settlers began arriving in large numbers from 1820, lured by the promise of land grants and free convict labour.” … “Approximately 65% of Tasmanias residents today are descendants of an estimated 10,000 ‘founding families’ from the mid-19th century.

Men der var som nævnt også andre der kom til Tasmanien end de velhavende middelklasse-indvandrere, nemlig ‘the convicts’:

Straffefanger trækker ploven i begyndelsen af 1900-tallet

Men lad os vende tilbage til James Jensen, som boede i Scottsdale næsten hele livet, ligesom hans bror Hans Jensen, der først døde som 88-årig i 1964. Scottsdale ligger på breddegrad svarende til Barcelona – bare på den sydlige halvkugle – men har et tempereret klima med temperaturer om sommeren gennemsnitligt op til 17-23 grader og vintertemperaturer 3-11 grader. Det er altså lidt mildere end i Mandemarke!

Hvad har Hans og James Jensen og Scottsdale så at gøre med Mandemarke, som stort set ligger på den modsatte side af jordkloden?

Via slægtsforskningssider på internettet kan man falde over meget. Det skete også for Niels Sandø, som i 1990-erne startede projektet med at indsamle materiale om Mandemarke, der senere er indgået i denne hjemmeside. Han må have søgt på nettet efter ’Mandemark’, da han finder oplysninger om familien Jensen på Tasmanien: et ægtepar og deres 2 sønner. Det viser sig nemlig at de 3 af dem er født i Mandemarke. Faren er født i Busene som man tidligere kaldte Budsene –  hvad der jo rent geografisk er næsten det samme, især set fra den anden side af jorden! Niels lagde et spor ud med følgende tre ’klip’ fra ikke nærmere identificerede slægtsforskningssider (kort gengivet til sidst under Slægts-fragmenter 1656-1875):

Klip 1

Jensen, Peter – b. 31 JUL 1840 Budsene, Moen, Denmark – d. 6 OCT 1920 Mt. Zion, North Scottsdale, Tasmania Family: Spouse: Rasmusdatter, Kirsten  b. 10 FEB 1845 Mandemarke, Moen, Denmark – d. 3 JAN 1929 Scottsdale, Tasmania Children: Jensen, Hans – b. 14 JUL 1875 Mandemark, Moen, Denmark Jensen, Jens Peterb. 15 JUN 1870 Mandemark, Moen, Denmark

Vi kan se at Peter Jensen er født i 1840 og hans kone Kirsten Rasmusdatter i 1845. Deres 2 sønner Hans og Jens Peter er født i Mandemarke i 1875 og 1870.

Her på hjemmesiden ligger de fleste folketællinger, der i tidens løb har været foretaget for Mandemarke, sådan at de er lige til at søge på. Folketællingen fra 1880 vil derfor være et oplagt sted at begynde. Som altid kræver det lidt fantasi når man søger, da man ikke kan stole på stavningen af navne, og fordi de håndskrevne lister ved folketællingerne heller ikke altid er lette at tyde.

Familie nr. 126 i Magleby Sogn, som 1. februar 1880 bor i et hus i Mandemarke (link til det originale skema):

Peder Jensen 39 1841 Gift Husfader Tømmermand
Kirsten Rasmussen 34 1846 Gift hans Hustru
Jens Peter Jensen 9 1871 Ugift deres Barn
Hans Jensen 4 1876 Ugift deres Barn
Anne Kirstine Jensen 2 1878 Ugift deres Barn

Selv om der står ’Peder Jensen’ i stedet for ’Peter Jensen’ og hans hustru står anført som ’Kirsten Rasmussen’ i stedet for ’Kirsten Rasmusdatter’ (i Tasmanien har hun angivet sit fødenavn efter den gamle danske navneskik), så passer oplysningerne også med deres to drenges navne, Jens Peter og Hans. (De angivne fødeår ved folketællingen er alle blevet angivet 1 år højere end i klippene, men det er fordi alderen den 1. februar blev noteret, og ud fra denne er det angive fødeår i skemaet er forsøgt beregnet).

Af skemaet kan man se at der også har været en pige på 2 år i 1880, som ikke bliver nævnt i klippet. En forklaring kunne være at hun er er død inden familiens udvandring, men det vender vi tilbage til i et senere afsnit om familiens stamtræ.

Ved folketællingen 20 år tidligere i 1860 kan man i øvrigt finde Kirsten Rasmusdatter som 15-årig tjenestepige på skolen i Mandemarke (den sidste på listen), som passer med alderen. Derimod er det ikke muligt at finde nogen som med navn og alder passer på hendes senere mand Peder Jensen, som altså først er kommet til Mandemarke efter 1860, men han var jo også født i Budsene (i 1840) som ligger 2 km fra Mandemarke.

Ved folketællingen fra 1850 kan man i øvrigt finde Kirsten Rasmusdatter som 5 årig sammen med sin far og mor, Rasmus Hemmingsen og Ane Kirstine Larsdatter (FT1850:134-136) i et hus sammen med 2 andre familier, der formentlig har været Busenevej 15.

Hvornår og hvordan familien Jensen udvandrede fremgår ikke af udtrækket af Udvandrerprotokollerne for Mandemarke, men disse foregiver heller ikke at være fuldstændige og omfattede også typisk dem der købte billet til amerika-bådene. Udvandringen, som er sket efter folketællingen pr. 1. februar 1880, må være sket en god tid inden 1892, hvor den første af brødrene indgår ægteskab i Tasmanien, som man kan se i de næste to klip om sønnernes ægteskaber:

Klip 2

Shearer, Helen b. 3 OCT 1871 Scottsdale, Tasmania – d. 3 MAY 1950 Scottsdale, Tasmania Married to Jensen, Hans b. 14 JUL 1875 Mandemark, Moen, Denmark – d. 12 MAY 1964 Scottsdale, Tasmania – Marriage: 27 NOV 1895 Jetsonville, Tasmania

Klip 3

Jensen, Jens Peter [aka: James /Jensen/]   b. 15 JUN 1870 Mandemarke, Moen, Denmark – d. 27 JUL 1941 Scottsdale, Tasmania. Parents: Father: Jensen, Peter Mother: Rasmusdatter, Kirsten

Family: Marriage: 14 SEP 1892 Scottsdale, Tasmania Spouse: Shearer, Annie b. 9 APR 1869 Scottsdale, Tasmania – d. UNKNOWN. Parents: Father: Shearer, James Mother: Tyson, Annie

Children: Jensen, Annie   b. 31 OCT 1893 Scottsdale, Tasmania d. 22 SEP 1970 Jensen, James   b. 7 JAN 1896 Scottsdale, Tasmania d. UNKNOWN Jensen, William   b. 12 MAY 1898 SCOTTSDALE TAS * d. UNKNOWN Jensen, Charles   b. AFT. 1898 Jensen, Phillip   b. AFT. 1900 Jensen, Denise   b. AFT. 1900 Jensen, Daisie   b. AFT. 1900

Af det ene klip (klip 2) kan man se, at Hans som 20-årig i 1895 giftede sig med den 4 år ældre Helen Shearer, og at de blev boende i samme by hvor hun var født indtil deres død. Hans døde først i 1964 og er helt sikkert blevet begravet på kirkegården i Scottsdale sammen med sin kone, som var død i 1950.

Storebror Jens Peter, som her kaldte sig James (som senere blev kaldt ‘Jahns Peter’ efter at han havde døbt sin førstefødte søn ‘James’), kan man af det andet klip (klip 3) se havde giftet sig i 1892 som 22-årig med den jævnaldrende Annie Shearer og at de fik 7 børn, herunder James Jensen, som vi skal vende tilbage til i et senere afsnit.

Annie og Helen Shearer, som de to brødre blev gift med, har været søstre, og de har sikkert også været nært knyttede til hinanden, idet Helen har været halvandet år gammel da Helen blev født. Og så ender de med at blive gift med 2 brødre!

De to danske Jensen-brødre fra Mandemarke, der som store drenge er emigreret med deres forældre fra Danmark til Tasmanien, har altså giftet sig med de to tasmanske Shearer-søstre. Hele familien Jensen, altså også forældrene til de to brødre, Peter og Kirsten, som boede i Mandemarke indtil en gang i 1880’erne, er altså sejlet til den anden ende af kloden, og de er herefter blevet boende i Scottsdale i Tasmanien til deres dages ende.

Mount Wellington and Hobart Town from Kangaroo Point - John Glover 1834

Mount Wellington and Hobart Town from Kangaroo Point – John Glover 1834

Familien Jensen er i øvrigt rejst fra Mandemarke omkring samme tid, hvor Emil Carlsson rejste fra Sverige og bosatte sig i Mandemarke, giftede sig med Maren Stine og stiftede familie og levede i Mandemarke til sin død i 1953, som man kan læse om her på hjemmesiden, Emil Carlsson og familien Carlsen (link springer til guldbryllupsbilledet fra 1938). Så nogen er rejst væk og andre er kommet til!

Ny tilføjelse om stamtræ

Efter at nogle efterkommere af gamle mønboere fra Østmøn i deres pensionisttilværelse har interesseret sig for slægtsforskning og efter et stort og møjsommeligt arbejde har samlet data og opbygget stamtræer, er den verdensomfattende stamtræsside GENI.COM blevet beriget med stamtræsoplysninger for mange af de mønboere der i 1800-tallet udvandrede – til USA og Argentina – og det har efterhånden givet anledning til mange historier om Mandemarkes udvandrere bl.a. Anna Kirstine JensenLars Hemmingsen og hans familie og ‘Pedro Mandemark’.

Bryllupsfoto af James Jensen og Mary Ann Susan den 2. februar 1916

Nu er så indløbet underretning fra hjemmesidens ‘faste samarbejdspartner’ på Geni.com  om James Jensens stamtræ. Han kender Mandemarkes hjemmeside og dermed også ovenstående historie om James Jensens udvandring til Tasmanien.

Det er altså Jens Peter Jensen og Annie Shearers første søn, der blev født den 7/1 1896 i Ringarooma i Tasmanien og blev døbt James Jensen som allerede nævnt i historien ovenfor. Det er ham der ses på bryllupsfotoet til venstre!

James og Mary Ann Susan fik tre børn (links er til Geni.com): James Edwin Byard “Ted” JensenKeith Francis Jensen og Nancy Jean Stowards, hvor den første døde i 1995 som 78-årig, den næste i 2011 som 92-årig og datteren i 2015 som 90-årig.

De skulle alle tre have fået børn og har formentlig fået 11 børnebørn, som det kunne være interessant at komme i kontakt med for at høre mere om familiens historie – herunder også om, hvad der kendes til baggrunden for deres forfædres udvandring fra Mandemarke i 1880’erne til det fjerntliggende Tasmanien!

Hele James Jensens stamtræ kan ses ved at klikke HER (og har du ikke været inde på Geni.com før, skal du evt. oprette dig som – gratis – bruger før du kan klikke dig frem til personer på stamtræet). Stamtræet åbnes ved James Jensen (1896-1936) som var søn af Jens Peter Jensen (1870-1941) og Annie Shearer (1869-1927).

Klikker man på hans far Jens Peter Jensen, som var født i Mandemarke den 15. juni 1870, kan man læse følgende avisklip i forbindelse med hans død 17. juli 1941:

OBITUARY – MR. JAHNS PETER JENSEN Tuesday 29 July 1941 North-Eastern Advertiser Scottsdale An old resident in the person of Mr. Jahns Peter Jensen passed away at the Memorial Hospital on Sunday, in his 72nd year. Deceased was a Scottsdale resident over 50 years ago. He followed farming pursuits, and took over a property at North Scottsdale where he has resided for many years. Like many pioneer settlers, be had to undergo the hardships and privations incidental to early settlement and lived in a log hut until able to get timber sawn for the building of a house. He proved a successful farmer, and owned a nice property. There were seven in family by his first wife, of whom six are living: Phillip, Scottsdale; Charles, Kamona; William, West Scottsdale; Denis, Hobart; Daisy (Mrs. J. Easterbrook) Lietinna, and Miss Annie Jensen, who resides on the property with his present wife. The burial will take place this afternoon in the Ellesmere cemetery.

Man kan også få vist stamtræet for Helen og Annie og se at det er rigtigt, at det var to søstre som de to brødre fra Danmark giftede sig med. Man kan også se at søstrenes forældre selv var indvandrere i Tasmanien. Faren James Shearer var født i Rathven, Banffshire, Scotland den 25/5 1832 og døde i Ringarooma, Tasmania, Australia som 62-årig i 1894.

Moren Annie Shearer som ses på fotoet her var født Tyson i Kingston-upon-Hull, Yorkshire, England den 16/5 1844 og døde i Scottsdale, Tasmania, Australia som 73-årig i 1917. De var blevet gift den 25/5 1864 i Launceston, Tasmania, Australia, hvor hun var 20 og han var 32. For dem har det derfor været meget naturligt at begge deres døtre omkring 30 år senere begge gifter sig med danske indvandrere. At det så var to brødre har sikkert gjort det ekstra nemt for forældregenerationen af engelske, skotske og danske indvandrere.

Peter Jensen og hans kone Kirsten Rasmusdatter

Nærlæser man stamtræsoplysningerne for Kirsten Rasmusdatter og Peder Jensen, som var blevet gift 24/11 1865 (se kirkebog), kan man se at de har fået mange flere børn end de tre som fremgik af folketællingen i 1880, nemlig Ane Marie JamesJens Peter JensenHans JensenHans Jensen, Anna Kirstine JensenHemming Jensen og Carl Jensen:

  1. Ane Marie James, f. Jensen 23/4 1866 i Mandemarke, død 15/4 1941 som 74-årig, der har været gift med Joseph George James, som var født i Tasmanien og døde i Sctottsdale som 75-årig i 1932. Så Anne Marie må altså også være udvandret til Tasmanien!
  2. Jens Peter (James) Jensen, f. 15/6 1870 i Mandemarke, død 27/7 1941 som 71-årig i Scottsdale, der havde været gift med Annie Shearer, 9/4-1869-21/8 1929 (58).
  3. Hans Jensen, f. 1873, død 1 dag gammel. Så de prøver igen at navngive deres næste dreng efter Peters storebror Hans.
  4. Hans Jensen, f. 14/7 1875 i Mandemarke, død 12/5 1964 som 88-årig i Scottsdale.
  5. Anne Kirstine Craig, f. Jensen 5/1 1878 i Mandemarke, død 10/4 1950 som 72-årig i Victoria, Australien (med angivelse af hendes præcise bopæl ved dødsfaldet i byen ‘City of Malvern’ 9 km. fra Melbourne). Hun var gift med John Edward Craig, som var født i Victoria, hvor han også døde 27/4 1955 som 74-årig. De fik 2 børn sammen. (Link til foto af familien på Geni.com).
  6. Hemming Jensen, født 4/5 1880 i Mandemarke, død 30/11 1922 i Tasmanien som 42-årig. Han var 19/11 1913 blevet gift med Evelyn Jewell Rosemergy, som stammede fra delstaten Victoria i Australien (hvor Melbourne ligger) men døde i Tasmanien. De fik 2 børn, hvor det sidste var født 8/11 1921.
  7. Carl Jensen, født 18/6 1883 i Mandemarke, død 23/4 1955 i Sctottsdale som 71-årig. Han havde den  9/4 1912 giftet sig med Bertha Cavanagh (ingen andre oplysninger).

Peter Jensen (han var døbt ‘Peder’, jfr. nr. 25 i kirkebogen, men i Tasmanien kaldte han sig ‘Peter’) rejste altså afsted til Tasmanien med sin kone Kirsten og 6 børn efter at det sidste barn Carl var født 18/6 1883 i Mandemarke. Da deres ældste datter Ane Marie (f. 23/4 1866 i Mandemarke) blev gift som 22-årig den 15/5 1889 med Joseph George James som var født i Tasmanien, må familien have udvandret omkring 1884-1886 (hvilket bekræftes af oplysninger der omtales senere).

Lad os slutte dette afsnit med et gammel foto af James lillebror Hans med sin kone Helen. Han blev 88, hun blev 78 og de fik 10 børn!

Peter Jensen

Om faren til de mange børn, som han og og hans kone Kirsten Rasmusdatter åbenbart har taget med sig til Tasmanien, kan man nu også af stamtræets oplysninger se følgende detaljer:

Køn: Mand
Fødsel: 31. juli 1840
Budsene, Magleby sogn, Mønbo, Præstø, Denmark
Dødsfald: 06. oktober 1920 (80)
Mt. Zion, North Scottsdale, Tasmania
Nærmeste familie: Søn af Jens Hansen og Maren Kirstine Christiansdatter
Gift med Kirsten Rasmusdatter
Far til Ane Marie JamesJens Peter (James) JensenHans JensenHans JensenAnna Kirstine CraigHemming Jensen og Carl Jensen
Bror til Hans JensenChristian JensenMaren Kirstine JensdatterKaren Kirstine Jensdatter og Ane Kirstine Jensdatter

Rasmus Hemmingsen 

Går man man tilbage i det store stamtræ for James Jensen (Jens Peter), finder man bl.a. Rasmus Hemmingsen, som også har boet i Mandemarke. Han er far til Jens Peters mor Kirsten Rasmusdatter, altså James danske oldefar (alle links er til GENI, og så man kan ‘klatre’ videre i stamtræet, hvis man har lyst):

Rasmus Hemmingsen, der var født i Budsemarke, kom til Mandemarke og findes ved folketællingen i 1850 (FT1850:134) sammen med sin kone Ane Kirstine. De havde fået deres 2 første børn Kirsten og Karen Sophie, og boede i et hus på Busenevej 15, hvor Peder Pedersen Væver havde boet i alt fald  siden 1834. I huset har der boet 3 ægtepar med deres børn, så der må have været trængsel, hvorfor Rasmus og hans familie ikke overraskende er flyttet videre inden næste folketælling

Ved folketællingen den 1. februar 1860 bor de i Strædet 9 (jfr. Stege Branddirektorats forsikringsprotokol fra 1858 for matr. 34):

Rasmus Hemmingsen 39 1821 Husmand. Slagter
Ane Kirstine Larsdatter 34 1826 Hans Kone
Karen Sophie Rasmusdatter 13 1847 Deres Barn
Kirstine Rasmusdatter 10 1850 Deres Barn
Lars Rasmussen 5 1855 Deres Barn
Ane Marie Rasmusdatter 2 1858 Deres Barn

Nu har de også fået alle børnene, som fremgår af stamtræssiden for Rasmus ovenfor pånær Hemming, som først er født senere samme år den 8/11 1860. Det har nok ikke ligget i kortene, at den 10-årige Kirstine ca. 25 år senere skulle udvandre til Tasmanien!

Ved folketællingen i 1880 er Hemming Rasmussen blevet 19, og ved samkøring af folketællingen med de opbyggede lister over udvandrere fra Mandemarke (links er til Udvandrerprotokollerne her på hjemmesiden) dukker der overraskende oplysninger op som her er tilføjet folketællingslisten for familien der bor i huset på Strædet 9:

Rasmus Hemmingsen [udvandrer i 1890 til Chikago, USA – nr. 37 på listen – udvandrer altså som 68-årig 10 år efter sin søn!] 58 1822 Husfader, Slagter
Ane Kierstine Larsdatter 53 1827 hans Hustru
Lars Rasmussen 24 1856 deres Søn, Tømmer
Hemming Rasmussen [udvandrer kort efter folketællingen 5/4 1880 til Chicago, USA – nr. 18] 19 1861 deres Søn, Slagter
Ane Marie Jensen 13 1867 deres Pleiedatter

I udvandrerprotokollerne blev der ikke angivet fødselsdatoer men kun alder, men der kan ikke være tvivl om at det er de samme personer som her altså udvandrer i 1880 og 1890 til USA.

Selv om Geni.com ikke har nogen oplysninger om, hvad der er sket for Rasmus Hemmingsen efter fødslen af Hemming i 1860, er det efterfølgende blevet bekræftet at Hemming rent faktisk findes ved folketællingerne i USA i 1900, 1920, 1920 og 1930. Det viser sig at han efter sin udvandring i 1880 til Cook County, Chicago, Illinois, USA, hvor han var 19, giftede sig i 1891 som 31-årig med den jævnaldrende Ellen Wilson , som imidlertid døde før 1900, og de havde ingen børn. Hemmings far Rasmus, som kom derover i efteråret 1890 og derfor forhåbentlig har været med til sønnens ægteskab, er der ikke nærmere oplysning om, men han er sikkert død i USA.

Og så er der den lidt usædvanlige notits i kirkebogen ved Ane Kirstine Larsdatters død: Død 11/1 1889, 62 år, g.m. Slagter RH. Særl. bem.: Efter Distrikslægens erklæring Drukning “ved ulykkelig Hændelse”, jfr. kirkebog. Normalt blev der ikke anført særlige bemærkninger i kirkebogen ved noteringen af dødsfald, så måske har hun selv ønsket at afslutte livet. Sikkert er det i alt fald at hendes mand Rasmus som blev enkemand som 68-årig kort efter har besluttet at rejse over til sønnen i USA.

Foreløbig afslutning

Nu har vi set at Peter Jensen og hans kone Kirsten Rasmusdatter på et tidspunkt efter 1880 er rejst til Tasmanien ikke bare med sønnerne Hans og Jens Peter men også med yderligere 4 børn: Ane Marie, Anne Kirstine, Hemming og Carl!

En lillebror til Kirstine, Hemming Rasmussen (som hun sikkert har opkaldt sin søn efter), er udvandret til USA i 1880, og hendes far er fulgt efter ham til Chicago i 1890. Så familien er altså blevet spredt godt ud over jordkloden! Det siges at udvandringen fra Danmark til USA toppede i 1880’erne, hvor omkring 150.000 danskere rejste ud for at prøve lykken der.

Rasmus Hemmingsen som var født den 16/9 1821 som søn af Hemming Pedersen (1771-1835) og hans kone Karen Sophie Larsdatter (1787-1846), levede derimod i Budsemarke det meste af deres liv, hvor faren også var født. Og Karen Sophie var født i Borre, så det har ikke været nogen stor flytning for hende. Hun blev 58 og fødte 12 børn!

Ser man på Peter Jensens forældre, altså drengenes farfar og farmor, Jens Hansen (1805-?) og Maren Kirstine Christiansdatter (1802-1872), ser de også ud til at de har tilbragt det meste af deres liv i Busemarke. Deres sidste barn Ane Kirstine Jensdatter blev dog født i Mandemarke i 1844. Maren Kirstine selv stammede fra Sømarke.

Sådan var det sikkert for mange familier især på Østmøn i slutningen af 1800-tallet. Nogle udvandrede til fjerne lande, mens andre blev tilbage og levede og giftede sig og døde på Møn uden at flytte sig ret mange kilometer – ligesom de fleste af deres forfædre også havde gjort!

Seneste tilføjelse – især om den ældste bror Hans

Peter Jensens forældre Jens Hansen og Maren Kirstine Christiansdatter flyttede som nævnt fra Budsene til Mandemarke. Den 22/1 1842 blev datteren Karen Kirstine født i Budsene (jfr. kirkebog), og den 12/4 1844 blev deres næste barn Ane Kirstine født i Mandemarke (jfr. kirkebog). Så på et tidspunkt efter januar 1842 og før april 1844 er de altså flyttet til Mandemarke, hvor familien registreres i 1845 (med links til Geni.com):

Jens Hansen 41 1804 Hjulmand
Maren Kirstine Christiansdatter 43 1802 hans Kone
Christian Jensen 15 1830 barn
Maren Kirstine Jensdatter 7 1838 barn
Peder Jensen 5 1840 barn
Karen Kirstine Jensdatter 4 1841 barn
Ane Kirstine Jensdatter 1 1844 barn
Jacob Pedersen 61 1784 Væver
Kirsten Christiansdatter 71 1774 hans kone

De bor i et hus sammen med et ældre ægtepar. Manden kaldtes i den ældre hartkornsprotokol fra 1820’erne ligefrem for ‘Jacob Pedersen Væver’ og var angivet som bruger af matr. 41 i Mandemarke. Det er i dag Busenevej 5, hvor han og konen utvivlsomt  også har boet ved folketællingerne i 1834 og 1840 – og hun stadig gør det i 1850.

Da Jacob og hans kone næppe er flyttet fra det lille husmandssted mellem 1840 og 1845, må Jens Hansen altså være flyttet ind hos dem med kone og 4 børn. (Det kan ikke helt udelukkes at de har boet i et hus i nærheden, da der på gamle kort fra den tid ikke er aftegnet huse på matr. 41, men det forekommer højst sandsynligt).

Ved folketællingen i 1801 (der var ingen folketællinger mellem 1801 og 1834) var Jacob Pedersen som 16-årig ude at tjene hos fæstebonden på Skansevej 2, men han findes også som barn ved folketællingen i 1787 hos sin far, som også var væver. Måske er det farens fæstemål – og væv – han senere som voksen selv har videreført?!

Jens Hansens første barn Hans (f. 26/7 1829, jfr. kirkebog) flyttede dog ikke med i 1845, for her er han stadig registreret i ‘Budsene’, hvor han som 16-årig er i tjeneste hos gårdmand Ole Rasmussen.

Ved næste folketælling i 1850 er han dog flyttet til Mandemarke og bor igen sammen med sin familie. Han er nu hjulmandslærling hos sin far, der står anført både som husmand og som hjulmand (der er tilføjet links til personerne på stamtræssiden Geni.com):

Jens Hansen 46 1804 Husmand og Hjulmand, Huusfader
Maren Kirstine Christiansdatter 48 1802 Hans kone
Hans Jensen 21 1829 Hjulmandslærling, deres Barn
Christian Jensen 20 1830 Væverlærling, deres Barn
Maren Kirstine Jensdatter 12 1838 deres Børn
Peder Jensen 10 1840 deres Børn
Karen Kirstine Jensdatter 8 1842 deres Børn
Mine Schmidt 2 1848 Pleiebarn (også i 1860)
Kirsten Christiansdatter 76 1774 Enke, Inderste, Almisselem

Den gamle enke til sidst, som er inderste (en gift eller ugift Person af Almuen, der bor til Leje hos en Gaardmand eller Husmand), findes også ved folketællingerne siden 1834 (jfr. folketællingerne her på siden: FT1834:146, FT1840:897, FT1845:22, FT1850:272). Hun havde jo været gift med Jacob Pedersen Væver som døde 14/1 1846, og hun boede utvivlsomt stadig på Busenevej 5 som nævnt ovenfor sammen med Jens Hansen og hans familie.

Den ældste søn Hans forsvinder fra Mandemarke i en meget lang årrække og findes ikke ved folketællingerne i 1860 eller senere – faktisk ikke på nogen folketællinger i hele Danmark! Men ved folketællingen i 1911 for Magleby sogn findes han i Budsene med følgende oplysning: “Ankommet til Magleby Sogn i 1906 fra Australien”, så det forklarer jo tingene.

Den oplysning har givet anledning til yderligere udforskning, da det jo hidtil kun har været kendt at hans lillebror Peder efter sit yngste barns fødsel i Mandemarke i 1883 er rejst til Tasmanien. Der kan næppe være tvivl om at de to brødre har været sammen i Tasmanien, hvilket Hans sikkert har fundet for eksotisk at oplyse ved ankomsten til Magleby sogn i 1906. Så han har blot oplyst Australien, som Tasmanien jo også hører under. 

Hans Jensen boede i 1911 hos en familie i Budsene (link til originalt skema med tilføjede links til Geni.com ):

Peter Jensen Frimand (Jens Peter Jensen Frimand) 8/8 1876 Gift Husfader, Landbruger
Marie Jensen Frimand (Anne Marie Frimand) 26/3 1873 Gift Husmoder, Landbruger
Søren Rasmussen 8/10 1840 Enkemand Aftægtsmand, Landbruger
Hans Jensen 21/4 1829 Ugift Slægtning, Landbruger
Margrethe Jensen Frimand (Elise Margrethe Hansen) 1/1 1899 Ugift Barn, Landbruger
Søren Jensen Frimand (Søren Christian Jensen Frimand) 8/12 1900 Ugift Barn, Landbruger

Ifølge skemaet er det matr. 9 i ejerlavet Budsene By, hvor de bor og alle sammen er beskæftigede som ‘Landbruger’. I dag er matr. 9a gården på Kraneledvej 39, så det er formentlig der Hans Jensen som 77-årig kom til i 1906 (link til Krak.dk med kort viser gårdens placering i dag). Hans står anført som ugift slægtning, så formentlig har han ikke været gift i Australien, men han har hidtil ikke kunnet findes i de australske arkiver.

Når der står at han er ‘slægtning’ kræver det en længere forklaring: Søren Rasmussen (1840-1925) var søn af gårdmand Rasmus Hemmingsen i Budsene. Han var den 10/2 1865 blevet gift i Magleby kirke med Maren Kirstine Jensdatter, som var ‘datter af (afdød) gårdmand Jens Svendsen’, jfr. kirkebog. Hun var født i Mandemarke den 14/11 1842, men døde allerede den 11/6 1879 i Busene som 36-årig af tyfus, feber og lungebetændelse. Så Søren Rasmussen, som ved folketællingen var nævnt lige før Hans, var altså enkemand efter hende. Slægtskabsforholdet mellem dem skyldes, at hans kones bedstemor var Maren Kirstine Pedersdatter (1774-1836), som hun tydeligvis var opkaldt efter, også var Hans Jensens bedstemor. Så Søren Rasmussen var altså Hans Jensens afdøde kusines mand!

Hvordan Søren Rasmussens relation er til Frimand-familien vides ikke. Når han står anført som ‘aftægtsmand’, har det sandsynligvis været ham familien Frimand har overtaget gården efter (formentlig i fæste, men det er ikke undersøgt om den var overgået til selveje), og så har de været forpligtet til at lade ham blive boende og tage ham på aftægt. Ofte skete overgangen af gårde til familie, selv om det var ikke altid tilfældet.

Hans Jensen vendte under alle omstændigheder tilbage til Danmark som 77-årig. Det har derfor ikke været overraskende at han dør den 5. januar 1913, hvor han var blevet 83. I kirkebogen står følgende om ham (link til bladet i kirkebogen):

Rentier i Budsene, ugift. Søn af Husmand Jens Hansen og Hustru Maren Kirstine Christiansdatter i Budsene, født i Budsene.

Han er altså ikke kommet hjem fra Australien helt uden midler, siden han nu omtales som ‘rentier‘, altså en der lever af sin formue!

Passagerlister for dem der sejlede til Australien

Hvordan det er lykkedes vides ikke, men dansk-amerikanske Kelly (Kjeld) Hansen som har bidraget med mange oplysninger til Mandemarkes hjemmeside (han har selv fjerne forfædre fra Østmøn) har fundet oplysninger om Jensen-familien i gamle passagerlister på skibe til Australien, som i 2020 netop er blevet digitaliseret.

Her viser det sig for det første, at de 2 ældste brødre Hans Jensen (f. 1829) og Christian Jensen (f. 1830) allerede i 1859 sejlede til fra København via Hamburg til Melbourne:

Name Hans Jensen
Gender Male
Birth Circa 1829
Origin Copenhagen
Departure 1859
Hamburg, Germany
Arrival Melbourne, Australia
Age 30
Ship Voorwaarts
Standing Steinhauer
Passenger # 144
Name Christian Jensen
Gender Male
Birth Circa 1830
Origin Copenhagen, Copenhagen
Departure 1859
Hamburg, Germany
Arrival Melbourne, Australia
Age 29
Ship Voorwaarts
Standing Steinhauer
Passenger # 147

De er altså som henholdsvis 30-årig og 29-årig sejlet fra Hamburg til Melbourne, Australien!

Og så viser det sig yderligere, at Hans endnu en gang er sejlet til Australien 26 år senere i 1885! Den originale passagerliste for skibet ‘Austral’ med kaptajn Charlton Alfred som ses ovenfor viser, at det ankom til Victoria i Australien i oktober 1885 med hele 9 personer fra familien Jensen, som man kan se af det forstørrede udsnit til højre.

Det vil altså sige at Hans er taget til Danmark for at hente sin bror Peder og hele hans familie til Melbourne, og så er de sikkert straks sejlet videre til Tasmanien, hvor de slog sig ned! Dog med den interessante tilføjelse, at Hans som 77-årig godt 20 år senere i 1906 alligevel er rejst tilbage til Danmark endnu en gang for at tilbringe sine sidste år som ‘rentier’ i Busene hvor han var født.