James Jensen og hans familie (Nyt 12/2019)

Denne historie blev oprettet i marts 2017 og har 2 år efter kunnet udvides med helt nye nye oplysninger om familiens stamtræ (hop direkte til den nyeste historie).

James Jensen – skal udtales på australsk: djaims djænsen – var 71 da han i 1941 døde i Scottsdale, som er en lille by i et mindre landbrugsområde i den nordøstlige del af Tasmanien!

For de læsere, som ikke fra deres royale studier har det helt præsent hvor Danmarks kommende dronning stammer fra, så er Tasmanien en temmelig stor ø på ca. 65.000 km2 (hele Danmark er på ca. 43.000 km2), og den ligger ca. 250 km sydøst for Australien og Melbourne i retning mod New Zealand. Tasmanien, som altså er godt halvanden gange så stort som Danmark, har i dag en befolkning der svarer til 8% af Danmarks. Omkring 40% af Tasmanien er blevet udlagt som naturreservater (se billede). Tasmanien blev først opdaget midt i 1600-tallet af en hollandsk opdagelsesrejsende, Abel Tasman, men det var først i begyndelsen af 1800-tallet englænderne begyndte at kolonisere øen. Og frem til 1853 havde englænderne også sendt 75.000 straffefanger til øen.

Engelske Wikipedia har en udførlig omtale af Tasmanien. Af særlig interesse for den følgende historie er disse oplysninger:

Wealthy middle-class free settlers began arriving in large numbers from 1820, lured by the promise of land grants and free convict labour.” Og: “Approximately 65% of Tasmanias residents today are descendants of an estimated 10,000 ‘founding families’ from the mid-19th century.

Men der var også andre der kom til Tasmanien end de velhavende middelklasse-indvandrere:

Straffefanger trækker ploven i begyndelsen af 1900-tallet

Men tilbage til James Jensen, som boede i Scottsdale næsten hele livet. I øvrigt ligesom hans storebror Hans Jensen, der først døde i 1964 som 88-årig. Scottsdale ligger på breddegrad svarende til Barcelona – bare på den sydlige halvkugle – men har et tempereret klima med temperaturer om sommeren gennemsnitligt op til 17-23 grader og vintertemperaturer 3-11 grader. Det er altså ikke meget anderledes end i Mandemarke!

Hvad har Hans og James Jensen og Scottsdale så at gøre med Mandemarke, som stort set ligger på den modsatte side af jordkloden?

Via slægtsforskningssider på internettet kan man falde over meget. Det skete også for Niels Sandø, som i 1990-erne startede projektet med at indsamle materiale om Mandemarke, der nu er indgået i denne hjemmeside. Han har et eller andet sted søgt på ’Mandemarke’ (eller Mandemark), da han finder oplysninger om familien Jensen på Tasmanien: et ægtepar og deres 2 sønner. Det viser sig nemlig, at de 3 personer i familien Jensen alle er født i Mandemarke, og at faren er født i Busene (som man tidligere kaldte Budsene), hvad der jo rent geografisk er næsten det samme – især set fra den anden side af jorden! Niels har lagt et spor ud med de følgende 3 ’klip’ fra ikke nærmere indentificerede slægtsforskningssider. (De er kort gengivet til sidst under Slægsfragmenter 1656-1875). Hvad kan vi så få ud at oplysningerne? Det første klip om familien Jensen ser således ud:

Klip 1

Jensen, Peter – b. 31 JUL 1840 Budsene, Moen, Denmark – d. 6 OCT 1920 Mt. Zion, North Scottsdale, Tasmania Family: Spouse: Rasmusdatter, Kirsten  b. 10 FEB 1845 Mandemarke, Moen, Denmark – d. 3 JAN 1929 Scottsdale, Tasmania Children: Jensen, Hans – b. 14 JUL 1875 Mandemark, Moen, Denmark Jensen, Jens Peterb. 15 JUN 1870 Mandemark, Moen, Denmark

Vi kan se at Peter Jensen er født i 1840 og hans kone Kirsten Rasmusdatter i 1845. Deres 2 sønner Hans og Jens Peter er født i Mandemarke i 1870 og 1875.

Her på hjemmesiden ligger forskellige folketællinger, der i tidens løb har været foretaget for Mandemarke, sådan at de er lige til at søge på. Folketællingen fra 1880 vil derfor være et oplagt sted at begynde. Som altid kræver det lidt fantasi når man søger, da man ikke kan stole på stavningen af navne, og fordi de håndskrevne lister ikke altid har været lette at  tyde.

Familie nr. 126 i Magleby Sogn, som 1. februar 1880 bor i et hus i Mandemarke (der står desværre ikke hvilket), dukker op på skærmen med følgende oplysninger (link til det originale skema):

Peder Jensen 39 1841 Gift Husfader Tømmermand
Kirsten Rasmussen 34 1846 Gift hans Hustru
Jens Peter Jensen 9 1871 Ugift deres Barn
Hans Jensen 4 1876 Ugift deres Barn
Anne Kirstine Jensen 2 1878 Ugift deres Barn

Selv om der står ’Peder Jensen’ i stedet for ’Peter Jensen’ og hans hustru står anført som ’Kirsten Rasmussen’ i stedet for ’Kirsten Rasmusdatter’ (i Tasmanien har hun angivet sit fødenavn efter den gamle danske navneskik), så passer oplysningerne også med deres 2 drenges navne, Jens Peter og Hans. De angivne fødeår ved folketællingen er alle blevet angivet 1 år højere end i klippene, men det kan der ikke lægges noget i, for ved folketællingen blev kun alderen den 1. februar noteret, og det er ud fra den det angive fødeår i skemaet er forsøgt beregnet.

Af skemaet kan man se at der også har været en pige på 2 år i 1880, som ikke bliver nævnt i klippet. En forklaring kunne være at hun er er død inden familiens udvandring, men det vender vi tilbage til i det senere afsnit om familiens stamtræ.

Ved folketællingen 20 år tidligere i 1860 kan man i øvrigt finde Kirsten Rasmusdatter som 15-årig tjenestepige på skolen i Mandemarke (den sidste på listen), som passer med alderen. Derimod er det ikke muligt at finde nogen som med navn og alder passer på hendes senere mand Peder Jensen, som altså først er kommet til Mandemarke efter 1860.

Ved folketællingen fra 1850 findes hun som 5 årig sammen med sin far og mor, Rasmus Hemmingsen og Ane Kirstine Larsdatter (FT1850:134-136) i et hus sammen med 2 andre familier, der formentlig har været Busenevej 15.

Det vides ikke hvornår og hvordan familien Jensen udvandrede. De findes nemlig ikke på udtrækket for Mandemarke fra Udvandrerprotokollerne, men disse foregiver heller ikke at være fuldstændige og omfattede også typisk dem der købte billet til amerika-bådene.

Udvandringen, som er sket efter folketællingen pr. 1. februar 1880, må være sket en god tid inden 1892, hvor den første af brødrene indgår ægteskab i Tasmanien, som man kan se de 2 næste klip om de to sønners ægteskaber:

Klip 2

Shearer, Helen b. 3 OCT 1871 Scottsdale, Tasmania – d. 3 MAY 1950 Scottsdale, Tasmania Married to Jensen, Hans b. 14 JUL 1875 Mandemark, Moen, Denmark – d. 12 MAY 1964 Scottsdale, Tasmania – Marriage: 27 NOV 1895 Jetsonville, Tasmania

Klip 3

Jensen, Jens Peter [aka: James /Jensen/]   b. 15 JUN 1870 Mandemarke, Moen, Denmark – d. 27 JUL 1941 Scottsdale, Tasmania. Parents: Father: Jensen, Peter Mother: Rasmusdatter, Kirsten

Family: Marriage: 14 SEP 1892 Scottsdale, Tasmania Spouse: Shearer, Annie b. 9 APR 1869 Scottsdale, Tasmania – d. UNKNOWN. Parents: Father: Shearer, James Mother: Tyson, Annie

Children: Jensen, Annie   b. 31 OCT 1893 Scottsdale, Tasmania d. 22 SEP 1970 Jensen, James   b. 7 JAN 1896 Scottsdale, Tasmania d. UNKNOWN Jensen, William   b. 12 MAY 1898 SCOTTSDALE TAS * d. UNKNOWN Jensen, Charles   b. AFT. 1898 Jensen, Phillip   b. AFT. 1900 Jensen, Denise   b. AFT. 1900 Jensen, Daisie   b. AFT. 1900

Af det ene klip (klip 2) kan man se, at Hans som 20-årig i 1895 giftede sig med den 4 år ældre Helen Shearer, og at de blev boende i samme by hvor hun var født indtil deres død. Hans døde først i 1964 og er helt sikkert blevet begravet på kirkegården i Scottsdale sammen med sin kone, som var død i 1950.

Storebror Jens Peter, som her kaldte sig James (som senere kaldtes ‘Jahns Peter’ efter at have døbt sin førstefødte søn James), kan man af det andet klip (klip 3) se havde giftet sig i 1892 som 22-årig med den jævnaldrende Annie Shearer og at de fik 7 børn (herunder James Jensen, som vi skal vende tilbage til i et senere tilføjet afsnit).

Annie og Helen Shearer, som de to brødre blev gift med, har som vi senere skal få bekræftet været søstre. De har sikkert også været nært knyttede til hinanden, idet Helen har været halvandet år gammel da Helen blev født.

Her ser vi altså at to danske Jensen-brødre fra Mandemarke, der som store drenge er emigreret med deres forældre fra Danmark til Tasmanien, har giftet sig med de to tasmanske Shearer-søstre. Hele familien Jensen, altså også forældrene til de to brødre, Peter og Kirsten, som boede i Mandemarke indtil en gang i 1880’erne, er altså rejst langt ud i den store verden. Og de er herefter blevet boende til deres dages ende i Scottsdale, som ligger stort set på den modsatte side af Jorden i forhold til Mandemarke!

Mount Wellington and Hobart Town from Kangaroo Point - John Glover 1834

Mount Wellington and Hobart Town from Kangaroo Point – John Glover 1834

Familien Jensen er i øvrigt udrejst fra Mandemarke omkring samme tid, hvor Emil Carlsson rejste fra Sverige og bosatte sig i Mandemarke, giftede sig med Maren Stine og stiftede familie og levede i Mandemarke til sin død i 1953, som du kan læse om her på hjemmesiden, Emil Carlsson og familien Carlsen (link springer til guldbryllupsbilledet fra 1938).

Ny tilføjelse om stamtræ

Efter at nogle efterkommere af gamle mønboere fra Østmøn i deres pensionisttilværelse har interesseret sig for slægtsforskning og efter et stort og møjsommeligt arbejde har samlet data og opbygget stamtræer, er stamtræssiden GENI.COM også blevet beriget med stamtræer for mange af de mønboere der i 1800-tallet udvandrede – til USA og især Argentina, hvilket har givet anledning til nye, interessante historier om Mandemarkes udvandrer.

Bryllupsfoto af James Jensen og Mary Ann Susan den 2. februar 1916

Nu er så indløbet underretning fra hjemmesidens ‘faste samarbejdspartner’ på Geni.com  om James Jensens stamtræ, som kender hjemmesiden her og dermed også ovenstående historie om James Jensens udvandring til Tasmanien.

Det er altså Jens Peter Jensen og Annie Shearers første søn, der blev født den 7/1 1896 i Ringarooma i Tasmanien og blev døbt Jamens Jensen som allerede nævnt i historien ovenfor. Det er ham der ses på bryllupsfotoet til venstre!

James og Mary Ann Susan fik tre børn (links er til Geni.com): James Edwin Byard “Ted” JensenKeith Francis Jensen og Nancy Jean Stowards, hvor den første døde i 1995 som 78-årig, den næste i 2011 som 92-årig og datteren i 2015 som 90-årig.

De skulle alle tre have fået børn og har formentlig fået 11 børnebørn, som det kunne være interessant at komme i kontakt med for at høre mere om familiens historie. Herunder især om hvad der kendes til baggrunden for deres forfædres udvandring fra Danmark i 1880’erne til det fjerntliggende Tasmanien!

Hele James Jensens stamtræ kan ses ved at klikke HER (og har du ikke været inde på Geni.com før skal du evt. oprette dig som – gratis – bruger og tillade Flash før du kan klikke dig frem til personer på stamtræet). Stamtræet åbnes ved James Jensen (1896-1936) som var søn af Jens Peter Jensen (1870-1941) og Annie Shearer (1869-1927).

Klikker man på hans far Jens Peter Jensen, som var født i Mandemarke den 15. juni 1870, kan man læse følgende avisklip i forbindelse med hans død 17. juli 1941:

OBITUARY – MR. JAHNS PETER JENSEN Tuesday 29 July 1941 North-Eastern Advertiser Scottsdale An old resident in the person of Mr. Jahns Peter Jensen passed away at the Memorial Hospital on Sunday, in his 72nd year. Deceased was a Scottsdale resident over 50 years ago. He followed farming pursuits, and took over a property at North Scottsdale where he has resided for many years. Like many pioneer settlers, be had to undergo the hardships and privations incidental to early settlement and lived in a log hut until able to get timber sawn for the building of a house. He proved a successful farmer, and owned a nice property. There were seven in family by his first wife, of whom six are living: —Philllp, Scottsdale; Charles, Kamona; William, West Scottsdale; Denis, Hobart; Daisy (Mrs. J. Easterbrook) Lietinna, and Miss Annie Jensen, who resides on the property with his present wife. The burial will take place this afternoon in the Ellesmere cemetery.

Man kan også få vist stamtræet for Helen og Annie og se, at det er rigtigt at det var to søstre som de to brødre fra Danmark giftede sig med. Man kan også se at deres forældre selv var indvandrere i Tasmanien. Faren James Shearer var født i Rathven, Banffshire, Scotland den 25/5 1832 og døde i Ringarooma, Tasmania, Australia som 62-årig i 1894.

Moren Annie Shearer som ses på fotoet her var født Tyson i Kingston-upon-Hull, Yorkshire, England den 16/5 1844 og døde i Scottsdale, Tasmania, Australia som 73-årig i 1917. De var blevet gift den 25/5 1864 i Launceston, Tasmania, Australia, hvor hun var 20 og han var 32. For dem har det derfor været meget naturligt at begge deres døtre omkring 30 år senere begge gifter sig med danske indvandrere – at det så var to brødre har sikkert gjort det ekstra nemt for forældregenerationen af engelsk/skotske og danske indvandrere.

Nærlæser man også stamtræsoplysningerne for Kirsten Rasmusdatter og Peter Jensen, kan man se at de har fået mange flere børn end de tre som fremgik af folketællingen i 1880, nemlig Ane Marie JamesJens Peter JensenKaren Kirstine JensenHans JensenHans Jensen, Anne Kirstine JensenHemming JensenCarl Jensen og Christina Jensen:

  1. Ane Marie James, f. Jensen 23/4 1866 i Mandemarke, død 15/4 1941 som 74-årig, der har været gift med Joseph George James, som var født i Tasmanien og døde i Sctottsdale som 75-årig i 1932. Så Anne Marie må altså også være udvandret til Tasmanien!
  2. Jens Peter Jensen, f. 15/6 1870 i Mandemarke, død 27/7 1941 som 71-årig i Scottsdale, der havde været gift med Annie Shearer, 9/4-1869-21/8 1929 (58).
  3. Karen Kirstine Jensen om hvem alene vides at hun var født i 1871.
  4. Hans Jensen, f. 1873, død 1 dag gammel.
  5. Hans Jensen, f. 14/7 1875 i Mandemarke, død 12/5 1964 som 88-årig i Scottsdale.
  6. Anne Kirstine Jensen, f. i 1878 i Mandemarke, død 10/4 1950 som 72-årig i Victoria, Australien (med angivelse af hendes præcise bopæl ved dødsfaldet i byen ‘City of Malvern’ 9 km. fra Melbourne). Hun var formentlig gift med John Edward Craig, som var født i Victoria, hvor han også døde 27/4 1955 som 74-årig. De havde i alt fald fået 2 børn sammen.
  7. Hemming Jensen, født 4/5 1880 i Mandemarke, død 30/11 1922 i Tasmanien som 42-årig. Han var 19/11 1913 blevet gift med Evelyn Jewell Rosemergy, som stammede fra delstaten Victoria i Australien (hvor Melbourne ligger) men døde i Tasmanien. De fik 2 børn, hvor det sidste var født 8/11 1922 – og altså mistede sin mor 22 dage efter!
  8. Carl Jensen, født 18/6 1883 – fødested er uoplyst men formentlig også Mandemarke som alle de øvrige. Han døde 23/4 1955 i Sctottsdale som 71-årig. Han havde den 9/4 1912 giftet sig med Bertha Cavanagh (ingen andre oplysninger).

Om den sidste Carl er der også en særlig tilføjelse om en halvsøster Karoline Sofie Jensen, om hvem det oplyses, at hun var datter af Peter Jensen og Kirstine Margrethe Pedersdatter, som var født ca. 1841 i Magleby Sogn, og at hun var blevet gift med Peter i 1866. Så Peter har altså først været gift med Kirstine Margrethe inden han blev gift med Kirsten Rasmusdatter!

Kirsten og Peter rejste altså afsted med deres 6 børn ud af de anførte 8, idet nr. 3 og 4 begge må formodes at være døde som spæde.

Lad os slutte dette afsnit med et gammel foto af James lillebror Hans med sin kone Helen.

Peter Jensen

Om faren til de mange børn, som han og Kirsten Rasmusdatter åbenbart har taget med sig til Tasmanien, kan man nu også af stamtræets oplysninger se følgende, hvor halvsøsteren til de øvrige 9 er nævnt som hans første barn (uden at der dog findes andre oplysninger om hende end at hun er datter af Peter Jensen og Kirstine Margrethe Jensen):

Køn: Mand
Fødsel: 31. juli 1840
Budsene, Magleby sogn, Mønbo, Præstø, Denmark
Dødsfald: 6. oktober 1920 (80)
Mt. Zion, North Scottsdale, Tasmania
Nærmeste familie: Søn af Jens Hansen og Maren Kirstine Christiansdatter
Husbond til Kirstine Margrethe Jensen og Kirsten Rasmusdatter
Far til Karoline Sofie JensenAne Marie JamesJens Peter JensenKaren Kirstine JensenHans JensenHans JensenAnne Kirstine JensenHemming JensenCarl Jensen og Christina Jensen
Bror til Hans JensenChristian JensenMaren Kirstine Jensdatter og Karen Kirstine Jensdatter

Peter skulle være blevet gift med Kirstine Margrethe Jensen i 1865, men der foreligger ikke andre oplysninger end at de har fået et barn, så det er nærliggende at forestille sig at mor og datter er død i barselssengen, da Peter allerede bliver gift med Kirsten Rasmusdatter d. 24/11 1865, fem måneder før deres første barn Ane Marie.

Rasmus Hemmingsen 

Går man man tilbage i det store stamtræ for James Jensen, finder man bl.a. Rasmus Hemmingsen, som også har boet i Mandemarke. Han er far til Jens Peters mor Kirsten Rasmusdatter, altså James danske oldefar (alle links er til GENI, og så kan man ellers klatre videre i stamtrædet):

Rasmus Hemmingsen, der var født i Busemarke, kom til Mandemarke og findes ved folketællingen i 1850 (FT1850:134) sammen med sin kone Ane Kirstine. De havde fået deres 2 første børn Kirsten og Karen Sophie, og boede i et hus på Busenevej 15, hvor Peder Pedersen Væver havde boet i alt fald  siden 1834. I huset har der boet 3 ægtepar med deres børn, så der må have været trængsel, hvorfor Rasmus og hans familie ikke overraskende er flyttet inden næste folketælling

Ved folketællingen i 1860 bor de i Strædet 9 (jfr. Stege Branddirektorats forsikringsprotokol fra 1858 for matr. 34):

Rasmus Hemmingsen 39 1821 Husmand. Slagter
Ane Kirstine Larsdatter 34 1826 Hans Kone
Karen Sophie Rasmusdatter 13 1847 Deres Barn
Kirstine Rasmusdatter 10 1850 Deres Barn
Lars Rasmussen 5 1855 Deres Barn
Ane Marie Rasmusdatter 2 1858 Deres Barn

Nu har de også fået alle børnene, som fremgår af stamtræssiden for Rasmus ovenfor. Det har nok ikke ligget i kortene, at den 10-årige Kirstine ca. 25 år senere skulle udvandre til Tasmanien!

Det ser imidlertid ud at til at Kirstines forældre har fået yderligere en søn Hemming, som ved folketællingen 20 år senere er 19! Ved folketællingen i 1880 dukker der endda flere overraskende oplysninger op, efter at folketællingen er blevet samkørt med de opbyggede lister over udvandrerne fra Mandemarke (links er til Udvandrerprotokollerne her på hjemmesiden):

Rasmus Hemmingsen [udvandrer i 1890 til Chikago, USA – nr. 37 på listen – udvandrer altså som 68-årig 10 år efter sin søn!] 58 1822 Husfader, Slagter
Ane Kierstine Larsdatter 53 1827 hans Hustru
Lars Rasmussen 24 1856 deres Søn, Tømmer
Hemming Rasmussen [udvandrer kort efter folketællingen 5/4 1880 til Chicago, USA – nr. 18] 19 1861 deres Søn, Slagter
Ane Marie Jensen 13 1867 deres Pleiedatter

I udvandrerprotokollerne blev der ikke angivet fødselsdatoer men kun alder, men der kan ikke være tvivl om at det er de samme personer som her. Selv om Geni.com ikke har nogen oplysninger om, hvad der er sket for Rasmus Hemmingsen efter fødslen af datteren Ane Marie i 1858, er det efterfølgende blevet bekræftet at Hemming rent faktisk findes ved folketællingerne i USA i 1900, 1920, 1920 og 1930.

Det viser sig at han efter sin udvandring i 1880 til Cook County, Chicago, Illinois, USA, hvor han var 19, giftede sig i 1891 som 31-årig med den jævnaldrende Ellen Wilson , som imidlertid døde før 1900, og de havde ingen børn. Hemmings far, som kom derover i efteråret 1890 og derfor forhåbentlig har været med til sønnens ægteskab, er der ikke nærmere oplysning om.

Og så er der den lidt usædvanlige notits i kirkebogen ved Ane Kirstine Larsdatters død: Død 11/1 1889, 62 år, g.m. Slagter RH. Særl. bem.: Efter Distrikslægens erklæring Drukning “ved ulykkelig Hændelse”, jfr. kirkebog

Foreløbig – men forhåbentlig ikke endelig – afslutning

Nu har vi set at Peter Jensen og hans kone Kirsten Rasmusdatter på et tidspunkt efter 1880 er rejst til Tasmanien ikke bare med sønnerne Hans og Jens Peter men også med formentlig yderligere 4 børn: Ane Marie, Anne Kirstine, Hemming og Carl!

En lillebror til Kirstine, Hemming Rasmussen (som hun sikkert har opkaldt sin søn efter), er udvandret til USA i 1880, og hendes far er fulgt efter ham til Chicago i 1890. Så familien er altså blevet spredt godt ud over jordkloden!

Rasmus Hemmingsen som var født den 16/9 1821 som søn af Hemming Pedersen (1771-1835) og Karen Sophie Larsdatter (1787-1846), levede derimod alle i Busemarke det meste af deres liv, hvor faren også var født. Moren var født i Borre, så det har ikke været nogen stor flytning.

Ser man på Peter Jensens forældre, altså drengenes farfar og farmor, Jens Hansen (1805-?) og Maren Kirstine Christiansdatter (1802-1872), ser de også ud til at de har tilbragt det meste af deres liv i Busemarke. Maren Kirstine stammede dog fra Sømarke.

Sådan var det sikkert for mange familier især på Østmøn i slutningen af 1800-tallet. Nogle udvandrede til fjerne lande, mens andre blev tilbage og levede og giftede sig og døde på Møn.