Billeder 2020

Det har jo været lidt småt med aktiviteter i bylauget grundet frk. Corona, men …

Sidste nyt fra sidste gang …

Mandemarke Bylaug 25 år.

Den 17. oktober fejredes bylaugets 25-års jubilæum i Tørvelukket med pølser m.v. og 40 stk. ‘Mandemarke Mørk Lager’ doneret af Bryghuset Møn, hvor man på bagside-etiketten kan læse følgende:

Mandemarke Bakker, de Østmønske bjerge – et levn fra istiden. Her regerede Kong Huno, der i tidens hungersnød forbød ølbrygning, da det dyrebare korn ikke måtte drikkes. Snedige Herremænd fandt dog på at søbe øllet med ske istedet og indfriede på den måde deres tørst efter øl. I dag skal der ikke spares på kornet, vi har brugt rigelige mængder til vores lagerøl. Mandemarke Mørk Lager kan nydes af et glas eller søbes af ske – valget er dit.

Men læs den fulde historie om Kong Huno, som selvfølgelig ligger her på hjemmesiden! Historien om Kong Huno åbnes i ny fane, hvor den ‘sande historie’ om øllet står i 3. afsnit. Det er i øvrigt fortrinlig øl Mandemarke har givet navn til.

Læs historien om bylaugets stiftelse og referatet af den stiftende generalforsamling den 6/8 1995.

Besøg hos ‘Smeden på Bogø’ 29/8 2020

En helt usædvanlig oplevelse fik de godt 15 som kørte til Bogø, for at se hvad den gamle smed i Bogø havde samlet siden han overtog smedjen i 1965. Det var mildt sagt ikke småting, hvad hans store hal rummede af gamle biler, motorcykler og cykler (‘væltepetere’, dem med det kæmpe forhjul) og dimser og tingenoter, som han sikkert bare betragtede som reservedele. Hvis der for eksempel kom en mand med en gammel Cadillac årgang 1907 og manglede et tændrør eller en reservedel, så kunne Leif sikkert hjælpe. Han havde selv en sådan stående, som var fuldt køreklar! Det var tydeligt at det glædede ham at vise, hvordan han med håndsvinget i siden kunne starte motoren på dette klenodie.

I det hele taget var han fantastisk god til at fortælle, altid med et lunt glimt i øjet. F.eks. da han fortalte om en 10-årig dreng der havde været på besøg med sin far og imponeret spurgt: Hvad skal man gøre for at samle så mange penge sammen, at man kan købe alt det du har? Leif havde så sagt at der var flere ting man skulle tænke på. For det første skulle man aldrig holde ferie. Det havde han aldrig gjort i de 55 år han havde haft smedjen. Og så skulle man altid være i gang med noget. Selv havde han i sin skoletid hakket roer i frokostpausen, og når han kom hjem fra skolen fortsatte han til det blev mørkt. Han kom også ind på, at man skulle være meget omhyggelig med sit valg af kone, for de kunne jo godt være dyre … Bemærk hans advarende pegefinger på fotoet! (Han havde selv været meget heldig).

Til sidst kommer 2 små videoer. Først af en kæmpe kompressor, der har stået på den gamle sukkerfabrik i Stege, som man kan se på det gamle foto. Han havde fået den leveret totalt adskilt og selv samlet den og gjort den driftsklar.

 

Og til sidst den gamle Cadillac fra 1907, som stadig kan køre. Hør selv …!

 

Loppemarked juli 2020

Men bylaugets aktive medlemmer havde sidste år fået mulighed for at tømme det hus som Frank Esmann og hans kone i mange år havde lejet af godset i forbindelse med opsigelsen af lejemålet (link til historien om “Holstenerhuset“).

Så der var grundlag for afholde et loppemarked ved gadekæret lørdag den 25. juli. Indtægterne går i bylaugets kasse til gavn og glæde for alle bylaugets medlemmer, så stor tak til alle de drivende kræfter.