Møller Johansen

Møller Johansen blev født i Magleby sogn sommeren 1882 i en søskendeflok, hvor han ikke var ene om at få et usædvanligt fornavn i dåbsgave.

Broderen Rossing Johansen var et andet eksempel. Rossing Johansen blev slagter i Busemarke. Men ved folketællingen i 1901 boede han som 17-årig hos smedemester Lars Peter Hansen (formentlig på Busenevej 24) og var registreret som smedelærling (link til originale skema). Ved folketællingen i 1906 blev han kaldt ‘Rosing’, så det usædvanlige fornavn gav anledning til staveproblemer.

Af folketællingen i 1901 (link til originale skema) kan man se, at Møller Johansen boede hjemme hos forældrene, som her blev kaldt Peter og Kirstine Johansen. Man kan også se, at de var blevet gift i 1873 og at de her havde 4 af deres børn boende hjemme, samt at de havde fået i alt 12 børn samt yderligere et barn som ikke levede.

Læs også historien om deres far Per Johansen.

skovstraede_MollerJohansen

Møller Johansen sammen med sin søn Karl Møller Johansen fotograferet i 1956 i baghaven på “Sølyst”.

landsbyen_Skovstraedet1941

Møller Johansens hus set fra en stubmark midt i Mandemarke en sensommerdag under Anden Verdenskrig

Stubmarken på billedet er der hvor der i dag er hestefold midt i byen og den røde pil peger på huset på Skovstrædet 1. I baggrunden ser man gavlen af det hus som lå på Skovstrædet 7  og som senere brændte.

Fotoet er taget fra ud for huset på Busenevej 2, hvor den lille pige boede. Det må være Bitten Eskling, som mange år senere vendte tilbage til huset sammen med sin mand Helge. Drengen ved siden af hende hedder muligvis også Helge, men det er i så fald ikke den samme Helge. Det kunne meget vel være Helge Nielsen, der er barnefødt i huset ved siden af på Busenevej 4, som stadig går ture til Mandemarke fra sin bolig i Busemarke.

Som mange andre i datidens Mandemarke havde Møller Johansen flere forskellige erhverv for at tjene til livet og vejen. Han havde som de fleste andre i godsets huse sine fem tønder land, hvorfor han opgiver husmand som sit erhverv ved folketællingen 1930. Her bor han alene i huset sammen med sin jævnaldrene kone Martha Kristine Sofie Johansen.

Men han ordnede også haven nede på sommerpensionatet Sølyst i Kraneled, hvor en del andre fra landsbyen også arbejdede i perioder. Han tømte toiletspande.

Og han skulle i mange år ene mand med trillebør og rive sørge for at holde vejen jævn på en strækning lidt uden for Klintholm op af bakken hele vejen til højre af Hovvejen og til venstre af Busenevej ned til Rakkerbakken.

Som andre af de lokale vejmænd huggede han mange skærver på den gamle skærveplads. “Tullegurke kaldte man det, og der kunne godt stå en tre fire mand og hugge sten,” har Edith Hemmingsen fortalt.

Møller Johansen tilbragte sin barndom i det nu forsvundne slagterhus i det man den gang kaldte Smedestrædet.

Møller Johansens søn Karl, som på foto ovenfor ses sammen med faren, giftede sig med Marie Zachodnik i 1939 og de boede i huse på Skovstrædet. Læs mere om Karl og Marie Møller Johansen.