Billeder 2019 (NYT 5/2019)

30. maj – på orkidetur i bakkerne med Leif Søndergaard

På udflugten med Leif Søndergård blev der i år fundet følgende orkideer: Hvidgul skovlilje nær ved Hjertet (bagsiden af Kongsbjerg,  hvor 4 skovstier mødes lige som de store kar til og fra et hjerte), majgøgeurt i Mandemarke bakker, skovgøgelilje i bakkerne samt stor gøgeurt i Høvblege. Gæt selv hvad der er hvad!

Marianne og Birgit har fået øje på noget

– og så er der lige et flot aftenmotiv, selv om det ikke er fra turen!

18. maj

Mandemarke Bylaug fik den 18. maj besøg af Vagn Hansen, der som barn sidst i 1930’erne kom meget i Mandemarke i forbindelse med besøg hos sine bedsteforældrene.

Han fortalte morsomt og levende om sine oplevelser som barn og om ‘det gamle kabelhus’ ved Pomle Rende.

Hvad ingen af os vidste var at søkablet til en telegraf-forbindelse til Rusland og videre til Kina og Japan nemlig for 150 år siden blevet udlagt på havbunden fra stranden ved Pomlerende – for at gå den korteste vej over Østersøen forbi Bornholm til Letland og derfra videre til Skt. Petersborg, hvor kommunikationslinjen fortsatte østpå over Rusland til Japan og Kina! Kabelhuset på stranden med inventar og teknisk udstyr stod urørt i næsten 100 år, hvor andre teknologier for længst havde overtaget telekommunikationen.

Svend fremviste nogle af de tekniske apparater fra kabelhuset – som han sagde ‘fra elektricitetens barndom’. Han havde selv renoveret dem meget smukt, efter at en bekendt havde reddet dem fra det totale forfald og gemt dem gennem mange år. Selv den gamle telegrafnøgle som var blevet brugt af teknikerne ved afprøvninger og kontrol og petroleumslampen fik vi lejlighed til at se.

Der blev også anledning for Svend til at få en snak med nogle af Mandemarkes ældre beboere om gamle dage – som vi øvrige godt 20 fremmødte også fik en stor oplevelse af at høre!

For jer der gik glip af oplevelsen – og jer der gerne vil have flere detaljer – er vi så heldige her på hjemmesiden at kunne henvise til, dels historien om Store Nordiske Telegraf-Selskabs kabelhus, dels  til historien om hans familie hans oplevelser fra besøgene i Mandemarke fra sidst i 1930-erne Om Sidse Meiniche og familie (spring eventuelt direkte ned til hans historie om bedsteforældrene).

6. april

Den 6. april var medlemmer af bylaug inviteret til Damsholte for at se det nye observatorium og få fortalt både om opførelsen af bygningen og dens indretning og få kigget på stjerner og planeter. Det var ikke den bedste aften skymæssigt, så vi må nøjes med disse fotos. (Du kan også besøge observatoriets hjemmeside).

Mækevejen

Møns Klint by night (KLIK FOR AT FORSTØRRE)

Det ene viser mælkevejen som den kan ses over Møn – med det blotte øje uden brug af teleskop.

Det andet er til at genkende, selv om det måske er de færreste der besøger klinten om natten.

Det sidste er af den mere kunstneriske type – men er ret flot!

2. marts

Den 2. marts fik Mandemarke igen besøg af ‘Hamburger Schleppjagd-Verein’, som man kan se af denne video:

For at få hundene kølet lidt af afsluttedes i lighed med tidligere år med en særlig gudstjeneste, som denne gang måtte afholdes i Borre kirke, da kirken Magleby stadig er under renovering (læs herom under historien om Magleby kirke).

Borre kirke blev virkelig fyldt ved denne anledning som man kan se nedenfor (klik og brug højre-venstrepilene på tastatur for at bladre).

Det sidste foto er et maleri fra en tidligere jagt – måske er det Ole Eskling i front?!

Som en del af seancen i kirken var der også en operasolist.