Gadekæret

Sådan har der set ud omkring gadekæret siden 2011. Men før da var Mandemarkes gadekær ved indkørslen til byen temmelig forsømt og tilgroet, og det gamle pumpehus, som en gang har forsynet kreaturer med vand, var faldefærdigt. Mandemarke Grøn Plan ændrede helt på forholdene. I efteråret 2010 påbegyndtes arbejdet.

Eller prøv Street View og se hvordan Googles kameravogn har foreviget turen gennem Mandemarke i oktober 2010! Klik her (programmet åbner på ny fane) og tag turen med Google. Peg frem på vejen eller til siderne og klik for at se dig om!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA6/11 201021/302011

18/6 2011

Indvielse af det renoverede gadekær og pumpehus i 2011

Den 18. juni 2011 kunne afslutningen af projektet fejres. Ovenfor ses et lille udsnit af de fremmødte. Du kan se flere billeder ved at klikke her (og komme tilbage med venstrepilen eller alt+venstrepil).

Klik for at forstørre

Mandemarke Grøn Plan fik landskabsprisen i 2013 for projektet ved gadekæret og skabelsen af søen ved den tilgroede mose ‘Tørvelukket’ lige nord for byen.

27/10 2013

I dag er der mange karper i gadekæret, der får tilført vand fra den anden side af vejen ad den genoprettede Møllebæk, som fra gadekæret løber videre i nedgravede rør skråt hen over marken bag det renoverede pumpehus ned mod Busemarke Sø og mose.

I foråret 1999 var gadekæret været hjem for et par ynglende gråænder ligesom en rugende grønbenet rørhøne har skjult sig i sivene, som siden hen har fundet sig så godt til rette i gadekæret og miljøet deromkring, at der er blevet opsat ‘advarselsskilte’ på vejen, som du kan se på fotoet nedenfor. Hvis trafikanterne så også sætter farten ned ved indkørslen til Mandemarke, vil det kun være glædeligt, selv om der på det tidspunkt billedet nedenfor er taget, næppe er fare for at møde den!

170214-042.jpg

 

busenevej-til-straedet_dam

 

Helge Eskling, som har have ned til gadekæret, havde i årevis måttet rense op i gadekæret. Det var ikke uden en vis tilfredshed, at 1999 blev det første år siden han flyttede ind i Busenevej 2, hvor gadekæret oplevede et forår uden en bundvending.

 

busenevej-til-straedet_LRoedeHus

 

 

Som det kan ses på dette luftfoto fra 1980, har vandkvaliteten i gadekæret ikke altid været lige god.

 

 

Rød hestehov i blomst midt i april 2014

April 2014 – hvad er det der blomstrer her? Klik på billedet og få svaret, og brug ‘venstrepilen’ for at komme tilbage hertil.

For et par hundrede år siden lå landsbyens gadekær i baghaven til Busenevej 10 længere nede i landsbyen, mens Møllebækken strømmede uhindret fra den nu genoprettede sø i Tørvelukket ned over markerne uden at møde hverken pumpehus, sluser eller andre forhindringer.

Læs mere om Det gamle gadekær.