Billeder 2017

Klik på billederne for at forstørre, og brug højre/venstrepil for at bladre

Jul 2. december

Årets sidste arrangement var jul hos Bitten og Helge. Helt i top!

Først blev juletræet tændt
juleglansen glæder
alle fik sin mave spændt
og slidt på sit mundlæder  😆

Tusind tak til de gæstfri værter, fordi de igen åbnede dørene til deres yndige julehus!

 

Liselund 23. september

Først fik vi et fint foredrag i restauranten på det nye slot. Foredraget blev holdt af møbelarkitekt Bent Pedersen, som renoverede interiøret på Liselunds gamle lystslot efter Nationalmuseets overtagelse. Dernæst fik vi en meget informativ rundvisning i lystslottet af Bent og hans gamle bekendte Egon, der har været rundviser på Liselund i mange år.

Udover fremhævelsen af den smukke symmetri i de fine stuer, som kan ses på billederne, skal blot gengives historien om ‘abestuen’:

Familien de la Calmette havde, før de kom til Danmark, boet i Lissabon i 1795 og holdt en abe som


kæledyr. En aften opførte den sig så underligt, at barneplejersken sammen med familiens to børn forlod huset for at gå til lægen med aben. Det blev deres redning, for aben må have fornemmet opstarten til det voldsomme jordskælv, der lagde det meste af Lissabon øde, herunder familiens hus hvor alle tilbageværende blev dræbt.

Forældrene som ikke var hjemme, var så taknemmelige for aben, som havde reddet deres børn, at de tog den med til Danmark, hvor den senere blev begravet på Marienborg. Aben blev mindet med en dekorationen i det lyserøde værelse, som det ses på det ene billede.

Hvis du vil vide mere, kan du læse den flotte beskrivelse af Liselunds historie på Wikiwand ved at følge dette link!

 

Håndbrygget øl på Nøddebjerggaard  9. september

Lotte Vinge, som også har forfædre i Mandemarke, er for godt 10 år siden begyndt at brygge øl, ligesom hun som barn så sin mormor gøre det og fik lov at være med.

Lotte fortalte levende og underholdende om ølbrygning på gårdene i gamle dage. Bylauget fik undervejs smagt fire af hendes bryg at høj kvalitet og lidt rugchips og pindemadder lavet af  ‘ølbrød’. De hjemmelavede produkter sælger hun hver weekend fra sin gård lige ved Busemarkedyssen. Hun regner med at åbne en rigtig gårdbutik med salg af håndbrygget øl og rugbrød m.v., og det vil vi glæde os til.

Generalforsamling i Mandemarke Bylaug 5. august

Generalforsamlingen blev igen holdt i Niels’ fantastiske have med udsigt til bakkerne. Solen skinnede, en havørn kredsede over vores hoveder, og snakken gik livligt. En rigtig god eftermiddag.

Mandemarked 15. juli

Landsbyen har arvet en del af Jans bohave, og det gav anledning til afholdelse af et ‘ekstra’ loppemarked. Gamle ting skiftede ejere og kom igen til ære og værdighed i deres nye hjem, bl.a. et flot strandbillede, som nu hænger hos Flemming, og nogle smukke tallerkener, som havnede hos Anne-Grethe. Dejligt med genbrug!

Atelier Mandemarke 1. juli-20. august

Den 1. juli åbnede ‘Atelier Mandemarke’ i Jørgen Bindesbølls hus på Busenevej 10. I de smukke omgivelser kunne man se billedvævning af Janna Lund, glaskunst af Kresten Fiori Bindesbøll, maleri af Bente Kjær Pedersen og smykker og skulpturer af Jørgen Bindesbøll. Udstillingen er åben fredag-søndag kl. 14-18 til den 20. august.

Midsommerfest 24. juni

Vi holdt fest i Birgitte S. J.’s dejlige have. Som det er tradition, var der buffet, sange, festtaler og bål. Et muntert indslag var en opvisning i hoftesving for herrer. I sin festtale opmuntrede Jørgen til, at mænd skal gøre noget for stadig at spille en vigtig rolle i et samfund præget af stærke kvinder. Og i disciplinen roterende hoftesving vil de altid kunne gøre sig gældende. Desværre var opvisningen så hurtigt overstået, at ingen nåede at tage et billede.

Stentur ved Møns Klint 1. april

Kig grundigt på disse to fotos fra 15. marts og 1. april 2017. Kan du se der mangler noget på fotoet til højre? Klik evt. på fotos for at se dem forstørret.

Det lykkedes os at få Sacha Bendix til at guide os på turen og hjælpe os med at navngive spændende fossiler (i kridtet altså). Og som om det ikke var held nok, sørgede Moder Natur for at arrangere et klinteskred lige før vi kom, så stranden bugnede af skatte fra fortiden. På det sidste billede er der nemlig skredet noget ned og ligger som en stor bunke for foden.

Besøg hos Birthe Jarlbæk – lørdag 25. februar

Birthe Jarlbæk startede på Den Kongelige Porcelænsfabrik som 16-årig, fordi hun – efter eget udsagn – var dum i skolen, men rigtig god til at tegne. Det blev til 25 år – i begyndelsen med en akkord på 50-60 muselmalede kopper om dagen. I dag er Birthe kunstner og bosat på Klintholm Havnevej, hvor vi besøgte hende og fik spændende historier fra hendes lange karriere som eminent dygtig blomstermaler.