Rakkerbanken 2 (Nyt 7/2018)

Luftfoto 1952 (klik for at forstørre)

Rakkerbanken 2 – matr. 5e Mandemarke – købte Lone og Erik Hansen i 1993 for 525.000 kr.

Udover hovedmatriklen nr. 5e på 3.440 m2 hører også matr. 4i med på 4.440 m2. Men det er vist ikke spor for lidt, når der skal være plads til fritgående høns, foruden fugle og ænder og guldfasaner og … For Erik er glad for alt det vingede.

Gården er ifølge BBR fra 1929, så bygningerne har været i bedre stand end så mange andre af de gamle gårde på egnen, men en væsentlig ombygning i 1998 har været nødvendig for at leve op til Lone og Eriks ønsker før de endeligt flyttede til Møn.

Erik og Lone hører stadig om nogle af de tidligere ejere, nemlig Richard og Valborg Larsen, som må have været meget kendt i området.

Og så har de også fået fortalt at mosen, som udgør den anden matrikel af deres ejendom og ligger nede i lavningen af Rakkerbanken, skulle have hørt til Rakkerbanken 3, som den jo også ligger tættest på. Den skulle være vundet i kortspil med beboerne på Rakkerbanken 3. Det skulle have været familie, som de må virkelig have haft nogen spændende kortspilsaftener!

Vi ser frem til at kunne fortælle mere … og indtil da, så kig forbi med Google Street View en oktoberdag i 2010!

 – – * – –

Efter at historien om den gamle gård på Rakkerbanken 3 er blevet skrevet, er hele historien om Richard og Valborg Larsen dukket op, ligesom historien om Richards mor Marie Larsen og hendes mand Niels Peter Larsen som i 1899 købte Rakkerbanken 3.

Richard, som var født 23/9 1897, fik i 1929 bygget den nuværende gård på Rakkerbanken 2 og havde sin gamle mor Marie boende, sikkert indtil hun døde (hun var født 13/3 1861).

Men indtil da havde hele familien altså boet på Rakkerbanken 3, som Maries mand Niels Peter havde købt i 1899. Marie havde sidst i 1920’erne opdelt gården, så der også blev plads til at Richard kunne bygge den nuværende gård til sig selv.

Richard og Valborg var blevet gift den 6. marts 1927. Richards lillesøster Elisabeth, som var født ca. 13 måneder efter ham, var blevet gift et par dage før nemlig den 1. marts! Hun blev boende i barndomshjemmet på Rakkerbanken  sammen med sin mand Christian, først i 1931 formelt overtog gården som ejer efter sin svigermor. Læs hele historien under omtalen af Rakkerbanken 3.

Det fortælles at Richard og Valborg havde været i Argentina. De fik et barn som de mistede, og så ville Valborg tilbage – til Mandemarke – hvor de byggede gården “Højbo”. Måske rejste de til Argentina efter de var blevet gift, og kom så tilbage hvad Richards gamle mor utvivlsomt har været meget glad for. Det fortælles også at Richard og Valborg havde gården indtil 1972, men detaljerne må vi vente på.