Kraneledvej 14 – Mette og Søren

Huset – eller måske skal man sige ‘gården’, for det er en gammel firelænget gård – bor og arbejder Mette Folmer Jensen og Søren Madsen i.

Søren – eller Mette – står på gårdspladsen og vinker til fotografen!

De købte den svært forsømte ejendom i 2003 og har med en kraftanstrengelse fået en vidunderlig ejendom ud af det.

Beliggenheden har de ikke gjort noget ved. Men den kan heller ikke blive meget bedre, for fra den ret højt beliggende ejendom er der en pragtfuld udsigt over Østersøen og Hjelm Bugt – måske ikke 180 grader men så tæt på. Det var også det de faldt for. Ifølge BBR er stuehuset fra 1806, men det gælder vist ikke meget andet end fundamenterne. Og så hører der en pæn grund til på 184.289 kvadratmeter.

Mette og Søren er begge meget aktive, kreative og kunstneriske mennesker, og de har derfor indrettet sig med glasværksted og maler- og fotoatelier. Og en enkelt vinmark er der også blevet plads til!

På deres egen hjemmeside http://www.tranemarke.dk/ kan man se nogle af deres kunstværker. Se også et udvalg af Sørens fotos her: http://galleri.tranemarke.dk/#!album-0

Vi ser frem til snart at kunne fortælle noget mere om Mette og Søren og ejendommen og dens historie og til at vise nogle flere og bedre fotos, men nedenfor er nogle amatørfotos fra et par af deres arrangementer.

Mette og Søren står her (til højre) ved et arrangement for Mandemarke Bylaug i 2010 i Mettes glasværksted.

Et arrangement i sommeren 2015

 

Et lille kig i haven i sommeren 2015 (klik på fotoet for at se næsten samme perspektiv i foråret 2010)

Haveparti i sommeren 2015 (klik på fotoet for at se næsten samme perspektiv i foråret 2010)

Et tilfældigt udsnit af Mettes skulpturer som faldt i fotografens smag (klik for at se i stort format):

 

Klintholm Gods har ejet gården indtil 1910

De gamle realregistre for tinglysninger er affotograferet af Statens Arkiver – men ikke altid lette at tyde (se selv HER).

I 1910 gav Kammerherreinde Thyra Scavenius skøde på ejendommen til Hans Peter Frederiksen. Dette skøde indeholdt en forpligtelse om en årlig bygafgift på 3 tdr. til ejeren af Klintholm Gods. Det indeholdt også en bestemmelse om at jagtretten tilhørte ejeren af Klintholm Gods i køberens besiddelsestid .

Hvad man desværre ikke kan tyde, er de gamle bestemmelser om hvilke byrder der i tidens løb har påhvilet ejendommen, men det drejer sig om specifikke afgrøder der skulle afleveres varierende mængder af – rug, byg, hvede, havre …