Strædet 5

I dag ejes huset af Michael Kuttner.

straedet-5-fra-haven-20016-11-27-112

Strædet 5 set fra havesiden en vinterdag i 2016

Husets historie

Michael Kuttner ejede et ganske lille sortbejdset sommerhus i Gilleleje på en relativ stor grund. Men sommerlandet var under forvandling til helårsbeboelse med støj og larm. En lastbilchauffør parkerede hver dag sin lastbil foran det der engang var et sommerhus. En stor Falckbil var ligeledes blevet en del af det natlige gadebillede. Man talte om fortove og asfaltering.

Efter en halv snes år holdt Kuttner det ikke længere ud. Han søgte en rolig oase. Møn var en mulighed på radaren. Han havde venner på øen, som han fandt hel vidunderlig efter en del besøg. Og priserne var til at komme i nærheden af.

I sommeren 2001 var han så nede og besøge sine venner Frank Esmann og Susanne Bernth i det gamle Holstener-hus oppe i skoven nord for byen. Da han lod en bemærkning falde om, at han ledte lidt efter et nyt sommerhus, blev han gjort opmærksom på det lille hus på Strædet 5.  Størrelsen på 80 kvadratmeter var ikke skræmmende småt i bytte for nogle og 50 kvadratmeter, da det meste af tiden kun skulle rumme en mand og hans kat.

Huset så godt nok ifølge førstehåndsindtrykket en smule mørkt og sølle ud. Han fik efter anbefaling tømrermester Ørnum i Sømarke til at kigge på huset, der fik en fin bedømmelse. Det generede ham på ingen måde, at huset var pakket ind af bebyggelse til alle sider. Udsigt over åbne landskaber fra egen stue var ikke det, som trak i Kuttner.

michael-kuttnerSå han købte huset i 2001 for 550.000 og har siden fået sat huset i perfekt stand og fået lagt stråtag på.

Ifølge BBR-oplysningerne er huset opført i 1825. Ejendommen består af 3 matrikelnumre – 32 c hvor huset ligger på 473 kvm., samt 32 a på 780 kvm som ligger for enden af nabogrunden og tilsyneladende kun berører 32 c i det sydvestlige hjørne, samt yderligere 33a på 689 kvm. som ligger for enden af Strædet 9 og støder op til Strædet 11. Det mærkelige er at de 2 ekstra grunde tilsyneladende kun støder op til grunden med huset i et enkelt punkt, og at matr. 33 a kun vises på Erhvervsstyrelsens database Boligejer.dk som en ejendom uden adresse. Da Kuttner købte huset, var han slet ikke klar over at der fulgte yderligere 1.469 kvm med, så han blev den lykkelige ejer af et samlet jordareal på 1.942 kvm – altså mere end 4 gange så meget som han umiddelbart havde forventet.

Hvis man ser på det gamle kort over Mandemarke fra 1798 som blev brugt til at holde styr på jordstykkerne langt op i 1800-tallet, tyder det på at de 2 jordstykker har hørt til ejendommen allerede den gang, idet begge har tallet 32 påført med sort, jfr. udsnit af kortet. Der er lavet lidt om på matrikelnumrene, men det ligger ikke langt fra de nuværende 32a og 33a.

straedet_AmbBol

Sådan så huset en gang ud fra havesiden

Axel og Bodil Buus købte det den gang hvide bindingsværkhus på Strædet 5 først i halvfjerdserne. I en årrække boede søsteren til deres portugisiske tjenestepige og hendes barn i huset, hvor ægteparret Buus kun kom på besøg i weekenden.

Senere blev adressen den faste sommeradresse for ægteparret Buus, der ellers tilbragte en stor del af deres liv i udlandet. For Axel Buus gjorde karriere i Udenrigsministeriet, hvor han sluttede karrieren i 1991 som Danmarks ambassadør i den portugisiske hovedstad Lissabon. Der gemmer sig en spændende historie om ambassadøren og det lille hus nede i haven, hvor hans husholderske – og senere kone – boede.