Busenevej 32

I dag ejes huset af Knud og Christina Petersen.

busenevej-32a

Knud og Christina er arkitekter og arbejder i deres egen arkitekttegnestue i Berlin og siden 1994 også i Mandemarke. Bygningsrestaurering, dokumentation og bygningsarkæologiske undersøgelser er deres hovedarbejdsområder.

Knud og Christina altid været meget betaget af den danske bygningskultur og landets designprofil med dens håndværksmæssige kvaliteter og traditioner.  busenevej-32b

I flere år har Knud ved siden af virksomhed beskæftiget sig med fotografering af arkitektur og landskaber.

 

Knud har fundet mange naturskønne motiver fra Møns mangfoldige landskaber gennem de forskellige årstiders skiftende stemninger og ofte bruges i fotoudstillinger, hans populære ”Møn-Kalendere” og postkort. Knud produceret og salg også de moderne ‘vejrhaner’, som er en del af havens faste inventar.

Knud og Christina har siden opført en tilbygning til huset.

Tidligere boede vejmand Folmer Rasmussens i det lille hvide hus. Foto fra 1994:

busenevej-32c

Folmer Rasmussens far, Ferdinand Rasmussen emigrerede til Argentina i forrige århundrede. Men han kom tilbage til Danmark og bosatte sig i Kraneled. Han fik sønnerne Folmer og Helge. Folmers ældste datter Ingelise Hansen har boet på Møn i mange år.

busenevej-32d

Huset er fra 1934 (jfr. udskrift fra Bolig- og Bygningsregistret).

busenevej-32_Stentekst

Mindestenen i Klintholm Havn (klik for at forstørre)

Da Christina og Knud Petersen i 1994 overtog den afdøde vejmand Folmer Rasmussens hus, lå der en kæmpe sten for enden af grunden.

Den blev siden blev flyttet til Klintholm Havn og forvandlet til et mindesmærke for de døende og afkræftede nazifanger, der i krigens sidste dage blev slæbt ind i Klintholm Havn stuvet sammen i bunden af en uhumsk pram.

En gang har der i øvrigt været et brødudsalg i huset. Brødet blev bagt i Andelsbageriet i Nyborre (lige i svinget, når man fra Magleby kører ind i Nyborre).

Det hænger måske sammen med følgende oplysning om husstanden som den blev beskrevet ved folketællingen den 5/11 1940:

Carl Svend Frede Carstensen 12/8 1904 Magleby Husfader Brødkusk Borre Bageri
Thyra Carstensen 21/3 1908 Argentina Husmoder
Valther Roland Carstensen 12/8 1930 Borre Barn
Lissy (?) Connie Carstensen 11/5 1938 Magleby Barn

De understregede fornavne var dem de sædvanligt brugte. Lissys navn er blevet rettet ved overskrivning, så det er svært at læse (se selv mikrofilmen). Det fremgår også at Frede og Thyra var blevet gift den 13/4 1930, og at Thyra var dansk statsborger. At hun var født i Argentina var højst usædvanligt, da langt de fleste i Mandemarke i 1940 var født i Magleby sogn eller nærliggende sogne.

Men ellers kniber det med at kunne fortælle mere om historien bag det lille ydmyge hus i Mandemarkes udkant fra 1934, bortset fra at der på de gamle matrikelkort ikke ses at have ligget nogen huse på stedet her. Prøv at se på udsnittet af det gamle matrikelkort fra 1798 nedenfor og det brede gule areal, hvor der står ‘Gadejord’!