Skovstrædet 4

Det ældste hus i Mandemarke ejes i dag af Tine Søderlund og Flemming Philipsen.

Alt grønnes en tidlig majdag 2017 og det nye stråtag stråler (klik for at se huset 6 måneder før).

Husets historie

Det hvide bindingsværkshus med nyt stråtag i 2017 er opført i 1725, og det hører således til et af de ældste huse på Østmøn. Muligvis blev det opført med materialer fra von Lützows 63 fag store gård, der stod færdig omkring 1690.

Det stråtækte – og senere nedrevne – lille hus foran huset (se foto længere nede) fungerede indtil slutningen af 60’erne som das for den unge Dagny og gamle Nora, der havde hver deres lejlighed i den dengang ret så faldefærdige bondeidyl. Indgangen gik gennem den brede blå dør på vestsiden mod skolen, som førte ind til en lille entre med døre ind til de to damers lejligheder.

Huset blev solgt og renoveret relativt grundigt først i 70’erne. Men helt færdig blev det aldrig. Blandt andet var der ingen trappe op til en indsænket balkon på første sal med udsigt til bakkerne og marken syd for huset.

skovstraede_SorenLarsenI 1989 købte Søren Larsen huset fra Helle Christoffersen for 330.000 kr. Søren arbejdede som statistiker hos den store danske koncern Novo Nordisk, der da han arbejdede der blandt andet fremstillede medicin til sukkersygepatienter og enzymer til vaskepulverproducenter. Søren Larsens job bestod i at finde talmæssige sammenhænge i de enorme undersøgelser, der altid er en del af virkeligheden når en lovende laboratorieopdagelse starter en vandring mod at blive et produkt, som vi kan købe på apoteket.

skovstraede_dasSorensen

Den idyliske lille stråtækte bygning kunne minde om et lille hus fra gamle dage på Færøerne. Men det var husets tidligere “das”, som siden blev indrettet som brænde- og redskabsskur indtil det faldt helt sammen omkring 2010.

Når Søren Larsen var i Mandemarke dyrkede han freden og idylen. Af samme grund havde han hverken TV eller telefon installeret i det gamle bondehus. Til daglig boede Søren Larsen på Frederiksberg. Men han kendte Møn fra sin barndom, hvor han gik i skole i Stege. Søren døde i 2002 efter mange års nyresygdom.

Huset blev herefter overtaget af Kirsten Combs, der for mange år siden var udvandret fra Danmark til Los Angeles, og derfor drømte om ‘et gammelt hus på landet’ i Danmark, som hun kunne bruge når hun kom på ferie og besøgte familie og venner i Danmark. Det har nok også moret hende at fortælle sine amerikanske bekendte i Los Angeles, at hun havde et hus i Danmark som var opført i 1725! Los Angeles blev officielt grundlagt i 1781.

Efter at hendes heldbred ikke længere rakte til at passe det gamle hus med respekt for dets historie, solgte hun det i 2016 til Tine Søderlund og Flemming Philipsen. De har givet huset en tiltrængt istandsættelse og fået skabt lys og luft omkring det smukke hus, idet det efterhånden var groet meget til.

Det er den mest respektfulde istandsættelse man kan forestille sig at give et næsten 300 år gammelt hus, der nu fremstår som en perle i Mandemarke. Deres istandsættelse af ejendommen fortjener at blive tildelt et diplom af “Foreningen for bygnings- og landskabskultur i Møn kommune”, hvis foreningen stadigvæk eksisterer. Der har ikke siden 1991 været nogen i Mandemarke, som har modtaget foreningens påskønnelse af en smuk istandsættelse af et hus.

skovstraedet-4-2016-07-22skovstraedet-4-2016-11-27

To billeder der viser stadier i renoveringen af den gamle nordgavl. Billedet til højre er taget den 27. november 2016 efter at den gamle stensætning ud mod Skovstrædet var blevet retableret.

skovstraedet-4-2016-11-27-122

27. november 2016 Solen står lavt klokken 12