Per Johansen

busenevej_PJohan1

“Smedestrædehuset” malet af Johan Jacobsen (klik for at forstørre)

Per Johansen var slagter i Mandemarke og boede i det sidste hus i “Smedestræde” til cirka 1925, hvorefter han flyttede til et hus i Strædet (hvilket hus vides ikke).

Huset lå i enden af den nuværende have til Busenevej 14 ud mod vest, og det havde formentlig ligget der siden kortet i 1798 blev tegnet – for enden af den sydlige stikvej, som i dag blot regnes som en del af Busenevej. (Med småt står der ’24a’ over det røde hus til venstre for den store grund i midten med tallet ’39’ – Busenevej 14).

Smedestrædehuset blev foreviget af maleren Johan Jacobsen, som fik lov til at bruge huset som sommerbolig frem til det næsten faldt om i 1928. Herefter købte han et stykke jord og byggede hus på Strædet 2, hvor han slog sig permanent ned i mange år.

Per Johansen havde i øvrigt 12 børn, og det skabte grundlag for følgende lille huskeremse, som Edith Hemmingsen stadig kunne i hovedet i sommeren 1999:

“Lise og Line, Johan og Stine, David og Møller, Christian, Jul, Rossing, Emil, Georg og Malle – dér har du dem alle!” (Sønnen Julius blev af rimehensyn til Jul i remsen, ligesom Amalie nævnes under kælenavnet Malle).

Sønnen Møller arbejdede en tid i sin ungdom som hjemmeslagter, og gik lige som sin far rundt til gårdene med et stort slagtebrædt, knive og kødøkse.

Sønnen Rossing (eller Rosing som han egentlig hed) blev slagter i Busemarke med hjemmeslagteri uden udsalg i et hvidt hus på Klintholm Havnevej. Han blev 3. generation af slagtere og også den sidste, da han ikke fik nogen drengebørn, som Edit konstaterede.

Et par af døtrene udvandrede til USA, som så mange før dem.

Efterskrift:

Ved folketællingen i 1906 blev følgende personer registreret i husstanden:

561 112 Peder Johansen 1846 Gift Husfader Slagtermester
562 112 Ellen Kirstine Johansen 1849 Gift Husmoder
563 112 Rosing Johansen 1887 Ugift Søn  (kaldes Rossing på hjemmesiden)
564 112 Amalie Johansen 1891 Ugift Datter