Busenevej 24

I dag ejes huset af Anne og Arne Lindahl, som købte huset af Else og Finn Carlsen den 1. juli 1970.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En smuk vinterdag 25. december 2010 med uberørt julesne

Arne tager imod i døren

Arne tager imod i døren (klik for at forstørre)

SONY DSC

Anne Grethe og Arne en ganske særlig dag i 2014 (klik for at forstørre)

I 2016 blev den årlige generalforsamling i Mandemarke Bylaug afholdt i deres have ud mod vejen, hvor der var læ (se billede her). Efter generalforsamlingen var der socialt samvær og lidt godt til munden i den store have på den anden side (klik her for at se huset fra havesiden).

Det er Arne og Anne Grethe som sammen har skrevet den fine sang om Mandemarke.

Husets historie

Bindingsværkshuset på Busenevej 24 er ifølge BBR (det Offentlige Bygnings- og Boligregister) opført i 1865.

Det var en periode hvor både Klintholm og Gjorslev på Stevns havde en og samme godsejer. Derfor blev der i den periode rejst en del mure i Mandemarke med de solide limsten fra Stevns klint. Endegavlen ud mod vejen på Busenevej 24 står tilbage som en af flere af den slags mure. Lige på den anden side af stikvejen ligger Busenevej 10, som er fra 1880 og stadig tydeligt er bygget af limsten.

Men ellers er der ændret meget fra dengang. Det gælder ikke mindst siden Finn og Else Carlsen flyttede fra huset i 1970 og over til den fædrene gård på Busenevej 19.

busenevej-24_FinnLinddahlsG

Fotografi af Busenevej 24 engang i 1960’erne

Foruden den gode udsigt gemmer haven på en vist endnu springende kilde, der i generationer har været brugt af landsbyens beboere.

Ejendommen må i mange år have været bolig for landsbyens smed, for på det gamle matrikelkort (som blev optegnet af Mandemarke i 1798 og blev benyttet til at registre ejerforhold indtil 1860), kan man se at ‘Hans Schmidt – smed’ havde sin jord langt oppe i bakkerne og at hans parcel havde nr. 22, dvs. at han boede på ejendommen her. Se kortudsnittet, hvor man også kan se formen på den gamle bebyggelse, som i 1865 blev erstattet af det nuværende hus.

I tiden lige inden første verdenskrig flyttede Mandemarkes nye smed Vilhelm Hansen ind i huset. Johanne Olsens livserindringer (her på hjemmesiden) indeholder også oplysninger om hendes far, som er gengivet under omtalen af den gamle smedje.

Vilhelm Hansen var barnefødt i landsbyen som søn af Hans Peter Hansen og Sidse Marie oppe i “Tørvelukke“. Arbejdet var hårdt. Og anden nytårsdag 1925 døde Vilhelm Hansen kun 47 år gammel.

Smeden var enkemand og efterlod sig 3 sønner Bernhard, Richard og Vilfred. Efter ham var der ingen som overtog hammer og blæsebælg på den gamle nu forsvundne smedje på Busenevej.

En af smedesønnerne overtog huset. Men han boede der ikke meget. Så både i sommeren 1925 og 1926 lejede han huset ud til maleren Willy Bille.

Johannes Sørensen købte i 1926 det dengang hvide bindingsværkhus og fik samtidig tilkøbt sig en bid jord fra godset.

Da Finn og Else Carlsen købte ejendommen i 1960 hørte der 9 tønder land til, som tre år senere blev udvidet med fire tønder land købt af genboen Valdemar Hansen på Busenevej 12.

Og da Finn og Else i 1970 overtog Finns barndomshjem efter hans far – den firelængede gård på Busenevej 19 – må jorderne være blevet overført til denne inden salget til Arne i 1970.

Men det er stadig en pænt stor grund der hører til huset, for ifølge BBR er den på 3.700 kvm.