Strædet 6

I dag ejes huset af Helga Kølmel (Jens Michael Kølmel-familien) og fremstår som et rødt træhus – meget forskelligt fra det gamle foto herunder.

Huset blev sat til salg og solgt i oktober 2017, så en ny historie er på vej.

 

straedet_kolner1

Et gammelt foto af huset

Husets historie

I 1945 fik Edith og Hans Hemmingsen opsagt deres lejlighed af Erna Frederikke Johansen, fordi hun havde fundet sig en mand og havde brug for hele huset Busenevej 15, nu hvor der skulle stiftes familie.

Hjælpen kom fra Ediths far Hans David Hemmingsen, der solgte parret et stykke af sin grund på Strædet 4. Byggeriet klarede Ediths mand Hans Hemmingsen, der var murerarbejdsmand. Han byggede huset af bloksten, men det har senere fået træbeklædning.

Der har været mange med navnet Hemmingsen i Mandemarkes historie, så derfor har Edith både været født Hemmingsen efter sin far, og siden har hun været gift Hemmingsen efter giftermålet med Hans Hemmingsen. Ser man på de gamle folketællinger kan man se at der ved folketællingen i 1840 var 3 med efternavnet Hemmingsen og 3 med efternavnet Hemmingsdatter (der alle 3 var gifte, men ikke havde skiftet efternavn af den grund – den skik kom først hen mod slutningen af 1800-tallet) samt 2 mænd med fornavnet Hemming.

Det med at piger født i (det meste af) 1800-tallet hed Hemmingsdatter var slet ikke usædvanligt, for man kan af listen over de 294 personer i Mandemarke ved tællingen i 1840, at der var også mange som hed Hansdatter, Jacobsdatter, Pedersdatter, Jensdatter, Christensdatter, Michaelsdatter, Olsdatter, Nielsdatter, Albrechtsdatter, Larsdatter, Jørgensdatter, Rasmusdatter m.fl.