Om Mandemarke.dk

Indholdsoversigt – vælg emne:

Om hjemmesiden

Denne hjemmeside bygger på materiale især om Mandemarke og Østmøn, som er samlet gennem mange år, så den i dag rummer mere end 300 sider. Derfor er det nok en af de mest omfattende landsby-hjemmesider der findes!

Grundstammen til hjemmesiden – som der til stadighed bygges videre på – er skabt af en journalist med særlig interesse for og kærlighed til Mandemarke, som har talt med gamle beboere og desuden samlet en usædvanlig mængde oplysninger om landsbyen, dens historie og gamle beboere bl.a. i Rigarkivet og Folkemindesamlingen i den Sorte Diamant.  Der er gamle fotografier, gamle kort, oplysninger om arkæologiske fund … Ja, det var nemmere at nævne det, der endnu ikke er kommet med!

Der er ingen økonomiske interesser knyttet til hjemmesiden, som i dag drives af Mandemarke Bylaug og vedligeholdes, opdateres og udvides af personer med særlig interesse for Mandemarke og alle de historier der er knyttet til landsbyen og dens omgivelser på Høje Møn.

TIL TOP

Hvordan du bevæger dig rundt

Ting hænger jo sammen. Sådan er det også med meget på denne hjemmeside. Derfor er der mange links mellem de enkelte sider. Links vises overalt med lyseblå evt. rosa skrift med en streg under. Klik på dem og du føres over til det nye sted. Når du vil tilbage til det sted du kom fra, bruger du din browsers venstrepil.

Husk: Du kan altid komme tilbage til dit udgangspunkt med venstrepilen i din browser eller på computeren med Alt+venstrepil. Så hold dig ikke tilbage fra at klikke på et blåt link!

Se du et billede kan det ofte forstørres. Hvis markøren skifter fra pil til hånd på et billede, kan du få vist billedet i et større format ved at klikke på det et eller to gange.

Du kan altid bladre frem og tilbage mellem de steder du har været ved at bruge venstre- og højrepilen på din internetbrowser. Prøv selv ved at klikke HER – og så gøre dig klar til at hoppe tilbage som beskrevet. Det var forhåbentlig nemt? Så ønsker vi dig god fornøjelse!

TIL TOP

Om søgning på hele hjemmesiden, på den enkelte side – og en særlig genvej til menuerne

Du kan søge på hele hjemmesiden efter noget specielt ved at bruge den almindelige søgefunktion øverst på siden til højre – som vises på denne side, på forsiden og de andre topmenuer i den vandrette sorte bjælke. Men der er tale om fuldtekstsøgning, så hvis du f.eks. søger efter ‘Carl’, får du en liste over alle de sider hvor dette ord forekommer (både som ‘Carl’ og ‘Carlsen’ og ‘Carlsberg’ og ‘Carlsdatter’ og …).

Bruger du flere ord (altså med mellemrum imellem) i din søgetekst f.eks. navnet ‘Finn Carlsen’ – så skal du bruge anførselstegn i søgefeltet og skrive “Finn Carlsen”. Ellers får du vist en søgeliste med alle de sider der rummer ordet ‘Finn’ og/eller ordet ‘Carlsen’. En liste over alle de steder ‘Finn’ forekommer eller ‘Carlsen’ forekommer bliver hurtigt uoverskuelig. Vær opmærksom på, at der på søgelisten også kan forekomme sider, hvor søgeordet kun findes skjult i koder o.l.!

På den enkelte side du har åben kan du KUN søge ved at bruge din computers søgefunktion: Ctrl+F. Men den er til gengæld meget NEM og enkel at bruge!  Du skriver bare hvad du søger i det søgefelt som Ctrl+F har åbnet, og i takt med at du skriver får du vist hvor mange steder det skrevne forekommer. Stederne markeres nede i teksten og du kan springe til næste sted ordet forekommer.

Hvis du f.eks. vil søge efter en bestemt person på en af de meget lange folketællings-lister, skriver du bare navnet i det søgefelt der åbnes når du har tastet Ctrl+F. Navnet lyser op på stederne nede i teksten og du kan hoppe til næste forekomst, hvis det søgte findes mere end et sted.

Du kan søge efter en bestemt side her på Mandemarke.dk, når du står på denne side, fordi alle overskrifterne til de ca. 300 menupunkter som hjemmesiden rummer er oplistet nedenfor. Kan du huske et ord fra overskriften, kan du let finde den ønskede side ved blot at skrive Ctrl+F når du er inde på denne side Om Mandemarke.dk. Det kan være lettere end at skulle søge rundt i alle menuerne og undermenuerne du har i den sorte menubjælke og tilhørende undermenuerne og under-undermenuer.

Hvis du f.eks. vil finde siden om et bestemt hus eller en bestemt person, så skriv efter at du med Ctrl+F har åbnet søgelinie f.eks. adressen ‘Strædet 4’ eller ‘Hans Peter Hansen’ – og find så stedet den peger på. Når du har fundet linket til menupunktet, kan du med et enkelt klik springe direkte til den pågældende side. (Klik HER og spring til starten af menulisten).

Prøv f.eks. at finde siden om ‘Gunildsbjerg’ på denne måde – nu!! Den kan ellers være svær at finde – husk på at der er ca. 300 sider i alt. Så snart du i søgelinjen har skrevet ‘gu’, så står du lige her!! Og så skal du bare vælge næste visning, hvorefter du står ved menupunktet nedenfor på oversigten over de ca. 300 menupunkter. Og så skal du bare klikke!

TIL TOP

Hjemmesidens opbygning

Når du kommer ind på hjemmesiden, vil der hele tiden øverst være en vandret, sort menu-bjælke. Når du sætter pilen på et punkt, kommer der en menu som rullegardin. På nogle af rullegardinerne dukker der nye undermenuer om, så længe du holder pilen indenfor den sorte ramme. Teksten på den side du er inde på vises altid ekstra hvid.

Hovedmenuerne er: Aktuelt/Mandemarke/Naturen/Kunstnere/Historiens gang/Studerkammer

Aktuelt henvender sig især til medlemmer af bylauget med nyt om forestående og påtænkte arrangementer. Her vises også billedserier fra afholdte arrangementer under ‘Glimt og indtryk’.

Mandemarke henviser til sider om landsbyen og omgivelserne – og starter med en nøgle til husene og deres nuværende og tidligere beboere. Man udpeger det hus eller sted man vil læse mere om og klikker! Så enkelt er det. (Er der oplysninger under de enkelte omtaler af huse og personer, som man har kommentarer til, bedes man kontakte bestyrelsen).

Er man interesseret i naturen og det som er enestående ved Østmøn, kan man under Naturen læse om Høje Møns seværdigheder: Bakkerne, skoven og klinten. Ja, blot inspiration til vandreture i Klinteskoven kan man få! Også de sjældne orkideer er der billeder af. Og den på Høvbleges kalkbanke meget sjældne sommerfugl ‘sortplettet blåfugl‘ er der også både omtale af samt en video, hvor man får forklaring om dens særegne liv. De gamle lægeurter, som vi i dag kender fra vejkanterne eller andre steder i den mønske natur, kan du også blive klogere på – og lejlighedsvis more dig over. Der er omtaler af 36 planter som har været brugt medicinsk.

Kunstnerne har altid været en berigelse for Mandemarke og man kan læse mere om de enkelte her.

Under Historiens gang kan historisk interesserede læse om De onde år i 1600-tallet (klik her), om 2. verdenskrig på Østmøn, om Klintholm Gods, Magleby Kirke og meget andet. (Klik her for at se eksempler). Der er også sider om overtro, gamle sagn og fortællinger og historier om en svunden tid.

Den gamle rytterskole i Mandemarke, som man ikke kan undgå at lægge mærke til, kan man læse historien om, ligesom man kan læse mere om hvad der er forsvundet fra den gamle landsby. For eksempel busstoppested og postkasse, for bare at nævne noget af det sidste der er forsvundet.

Arkæologisk interesserede kan blandt meget andet klikke på alle de lokaliteter, hvor der er registreret oldtidsminder nær Mandemarke (klik her). Eller læse om de gamle vikingesmykker som blev fundet under en bautasten nede ved Mandemarke Haver.

Under Studerkammer ligger diverse for de mere nørdede, f.eks. en oversigt over diverse folketællinger m.v.

Yderst til højre kommer menupunktet Gode links (som du kan hoppe til ved at klikke her). De skulle være en praktisk hjælp til finde relevante eksterne links specifikt for Mandemarke og Møn – både Vejrudsigter for Mandemarke, Offentlige registre om ejendomme og boliger, Matrikelkort (både nye og historiske), Natur, Kulturhistorie, Oldtidsminder (med 30 links til sider om de enkelte steder) samt til sidst Praktiske oplysninger (f.eks. om din affaldstømning).

TIL TOP

Oversigt over samtlige menuer og undermenuer

Husk at du kan søge efter en bestemt side med Ctrl+F !

TIL TOP