Strædet 2

Siden 2012 har huset været ejet af Birgitte Dansgaard og Erik Høvring.

Vinterstemning 12. marts 2013

Vinterstemning 12. marts 2013

Da Google Maps kørte gennem Mandemarke i oktober 2010, så her sådan her ud i Streetview (klik på linket og hold fast på billedet, når det er loadet, og ‘drej kameraet’ eller kør videre).

Og så er der kommet en tilføjelse …!

14. november 2016 - 161114-010.jpg

14. november 2016 – klik på billedet og kig ca. 80 år tilbage!

Men hvad skal man gøre med sit haveværktøj og møbler m.v., når man ikke har kælder eller så meget plads på grunden til et udhus? Man bygger et i 2 etager!

Huset har i sandhed rejst sig som Fugl Fønix af asken, som det ses af dette ældre foto:

landsbyen_jesvivi

Husets historie

fritz_FHusT

(klik for at forstørre)

Huset er bygget af Frits Jacobsen i 1936, som havde købt grunden af naboen (på Busenevej 4). Der hørte ikke meget grund til huset den gang, men den er i dag på 582 m2.

Til venstre ses huset i slutningen af 30’erne. Frits’ kone sidder ved siden af trappen med datteren Tonie.

Johan Frits Jacobsen (født 15.1. 1914) – kaldet Frits fordi hans far også hed Johan (!) – var i mange år sommergæst i Mandemarke sammen med forældrene Johan Andreas og Thora.  De boede i Smedestrædehuset. Men i 1928 flyttede han permanent til landsbyen, da Johan og Thora købte en bid jord af Hans David Hemmingsen og byggede sig et lille pudset træhus i Strædet 6. Frits var 14 år ved flytningen til Mandemarke.

Som barn vogtede han om sommeren køer sammen med broderen Kai Ole på Klintholm Gods. Køerne havde god plads at bevæge sig på, og det gjorde et stærkt indtryk på den unge Frits, når et hårdt tordenvejr fik køerne til at bisse.

I 1936 fik Frits bygget sig et gulkalket murstenshus på Strædet 2 blandt andet med hjælp fra tømrer Edwin Nielsen fra Busemarke (Søndre Landevej 114 ), der også snedkererede flere møbler til Johan Jacobsen.

Pengene til huset kom fra en kunsthandler i København, der troede så meget på Fritses kunstneriske talent, at han havde betalt Frits forud for et helt års produktion. Der blev indgået en kontrakt om, at Frits skulle levere alle de billeder, som han malede i det pågældende år til kunsthandleren. Den kontrakt blev dog ikke overholdt helt og holdent, da der lokalt blev solgt en række skilderier. Eller rettere sagt en del af dem blev byttet for varer eller tjenesteydelser. Eksempelvis erhvervede vejmand Møller Johansen flere af slagsen herunder et af de obligatoriske klintebilleder mod at tømme Frits Jacobsens toiletspand.

Økonomien var stram. Under hele perioden i Mandemarke førte Frits’s kone Edel nøje regnskab med alle indtægter og udgifter, der blev nedfældet i en regnskabsbog.

I lighed med sin far, Johan Jacobsen, malede Frits billeder af landskaber og bygninger i og omkring Mandemarke samt de obligatoriske klintemotiver og nogle skilderier andre steder fra øen.

fritz_FritJohanSkov

Frits maler sin far Johan, der maler en klynge grantræer

kunstnere_Maleri2

Maleri af den 18 årige Frits Jacobsen fra sommeren 1932. Billedet viser et kig ud over marken på Klintholmvej op mod godsets huse på Gammel Klintevej, der fører ind i skoven

Frits stod i lære hos såvel sin far som farbroderen Ludvig Jacobsen. Hos Ludvig Jacobsen var det kunsten han lærte om. Hos faren var det oplæring i det almindelige malerfag. Senere malede far og søn blandt andet de udvendige vægge på Liselund Slot.

Da krigen nærmede sig solgte Frits i 1939 sit hus til forpagteren på Store Klint, Christian Christensen, for i lighed med sine forældre at flytte til København, hvor de mente bedre at kunne klare sig igennem de nye sværere tider.

Fotografier fra Frits Jacobsens fotoalbum taget i 30’erne

Ejendommens blad i tingbogen

Inden man overgik til digital tinglysning, kunne en tingbog se sådan ud – som den har set ud frem til omkring 2000, så de sidste 2 overdragelser fremgår ikke heraf: