Vandreture

Udsigt fra Høvblege (mod Rügen)

Høje Møn byder på et utal af vandreture i Klinteskoven, ved klinten, i Mandemarke Bakker, på Høvblege og i Jydelejet.

Stien op til Høvblege fra parkeringspladsen på Busenevej har en helt særlig form for afmærkning!

Stierne er afmærkede og lette at følge, hvis du har et vandrekort med dig, fx folderen “Møns Klint og Klintholm”, som er udarbejdet af Skov- og Naturstyrelsen. Her kan du finde fine beskrivelser af ruter i varierende længde og  læse om nogle af de planter og dyr, som findes i skoven. Klik HER for at downloade folderen, lige til at printe ud. Måske kan den også hentes på turistinformationen i Stege, på Geocentret og ved indgangen til Jydelejet.

 

OBS: Vær opmærksom på, at der i sommerperioden er mange flåter, som kan smitte med borrelia (link er til Statens Seruminstitut). På Wikipedia kan man læse følgende om borreliose:

Bakterien ligger i dvale i skovflåtens tarm. Den vågner, når flåten begynder at suge blod. Før den kan smitte et menneske, må den vandre fra flåtens tarm til flåtens spytkirtel; og dertil ændre camouflagen på sin overflade, så den kan narre vores immunsystem. Denne proces tager omkring et døgn. At en skovflåt bider sig fast, er altså ufarligt, så længe den fjernes inden et døgn. Bakterien er tilpasset fugleog gnavere, og formerer sig derfor i deres blod. Får og kvæg er derimod ikke tilpasset Borrelia-bakterien, som derfor ikke kan formere sig i deres blod. Så længe der er rigeligt af får og kvæg, vil de fleste skovflåt ernære sig på disse, og bakterien får ingen større spredning. Men i områder uden disse dyr genoprettes den effektive smittecyklus. Mennesker er en endnu dårligere vært for bakterien end får; i vores blod trives den dårligt.

Da flåterne ikke har forstået det sidste, kan det være klogt at være iført lange bukser og vandrestøvler – og at checke sig bagefter, især hvis man har ‘tække’ for flåter. Og selv om den lille fyr kaldes ‘skovflåt’, så holder den altså også meget af græsset i det åbne landskab!

OBBlomsterplukning forbudS, OBS: Blomsterne står smukt overalt, takket være alle de besøgende, der IKKE plukkede blomster sidste år.

Glæd dig over blomsterne i naturen, og modstå fristelsen til at tage buketter med hjem. Det er ikke tilladt at plukke orkideer eller vilde blomster. Det er selvfølgelig også helt forbudt at forsøge at grave de sjældne planter op. I øvrigt skulle det være meget svært – grænsende til det umulige – at omplante orkideer.

Læs mere om orkideerne i historien: Rig og forkalket, der også fortæller hvordan orkideer kan dukke op i private haver.