Busenevej 26

Busenevej 26 en vinterdag 2007

Busenevej 26 en vinterdag 2007

I dag bor Lone Gotfredsen i huset, som hun lejer af godset. Huset har en meget velholdt have på 954 kvm., som var anlagt af en gammel gartner som tidligere lejede huset.

Busenevej 26 er sammen med den gamle skole på Skovstrædet 2 og det tidligere skovløberhus i Skovstrædet 10 i øvrigt de tre sidste huse i Mandemarke, som endnu ejes af Klintholm Gods. Hertil kommer dog også gården på Busenevej 20, som godset solgte i 1925 men i 2005 købte tilbage af Verner og Edith Petersen med livsvarig bopælsret for dem. Erhvervelsen var primært begrundet i godsets ønske om at overtage gårdens marker og især den såkaldt bundløse mose syd for landsbyen, som er interessant for jægere. Indtil 1925 havde godset ejet gården, men var af økonomiske grunde nødt til at sælge den (til Verner Petersens far).

Ved begyndelsen af 1900-tallet ejede Klintholm Gods hele landsbyen på nær den gamle skole, der først blev solgt til Klintholm Gods af Finn Carlsens far Hans Christian Carlsen i 1947, idet han kun havde købt skolen for at kunne overtage det markareal der havde hørt til skolen.

busenevej-26_b26stiTidligere vendte Busenevej 26 en bindingsværkgavl ud mod vejen, som man kan skimte på det gamle foto her som er taget fra den anden side af vejen.

Mellem Busenevej 24 og 26 løb en gang en lille offentlig sti ned til landsbykilden. Den skulle være der den dag i dag, mens stien groede til i 70’erne.

Else Carlsen boede i huset, da hun giftede sig med Finn Carlsen.

Senere flyttede Finns faster Christiane ind i huset efter en Peter Jensen. Hun ses her stående for døren ind til huset, før den varv flyttet om i gavlen ud mod vejen. Huset var den gang holdt i de farver som godset brugte på sine huse med rødt bindingsværk og grønt til vinduer og døre.

Christiane var ugift og blev en gang i 1950’erne husbestyrerinde for en Lars Peter som boede i den store lejlighed i huset på Busenevej 1,  hvor hun boede i den lille lejlighed i huset.

Det var ikke uden grund at Mandemarke nærmest blev anset for en stor familie, da københavnerne begyndte at rykke ind.

Et øjebliksbillede af husstanden som registreret ved folketællingen i 1940 (navn, fødetid, fødested, stilling i husstand og erhverv samt dato for giftermål – link til mikrofilmen):

Lars Peder Jensen 21/5 1877 Magleby Husfader Husmand 5/4 1914
Anette Petræa Sofie Jensen 4/1 1886 Borre Husmoder Invaliderente
Karen Marie Jensen 5/6 1917 Magleby Barn