Jens Peter Hemmingsen

oldkort_Gamle_koebmandsbutik

Den stolte ejer af den kotrukne kærre er skomager Jens Peter Hemmingsen, som boede lige rundt om hjørnet til venstre i Strædet 4, hvor der står mere om ham og hans familie.

Fotografiet ovenfor er taget uden for Mandemarkes gamle købmandsgård på Busenevej 8 omkring århundredeskiftet.

personer_G

Han led af hudsygdommen psoriasis. Derfor gik han altid med hat. For i starten af vort århundrede var det god latin, at sol var skadelig for psoriasis ramtes sarte hud. Skomagerens nutidige lidelsesfælder valfarter i dag til et kursted ved Det Døde Hav i Israel for at holde deres sygdom i ave med intensiv solbadning.

Jens Peter Hemmingsen tilhørte den gode gamle skomagerstand, der leverede håndsyede sko efter mål. Folk i landsbyen såvel som fra de omkringliggende gårde havde deres egne trælæster liggende hjemme hos skomageren, der var en skabelon i træ, hvorover skoen blev syet.

Jens Peter Hemmingsens barnebarn Edith Hemmingsen kan huske læstereolerne fra sit barndomshjem. Hendes egen far var også skomager, men måtte skifte erhverv som ung. For allerede omkring 1912 blev det almindeligt ude på landet at købe fabriksfremstillede sko. Og i 1920 var der så lille efterspørgsel efter de noget mere kluntede håndsyede sko, at værkstedet blev nedlagt.

Jens Peter Hemmingsen døde i 1929 næsten 90 år gammel. Billedet her er taget i 1898, som det fremgår af en gammel avisartikel.